Supa la plic conține până la 10 E-uri și până la 12,8 grame de sare, cu 156 % mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, atrage atenția InfoCons, care a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic de pe piața din România.

Supa la plicFoto: Marketing © Studioportosabbia | Dreamstime.com

În total, InfoCons a analizat 29 de produse, iar în urma centralizării și analizării informațiilor de pe etichete au rezultat următoarele concluzii referitoare la ingrediente și aditivi.

Ce ingrediente sunt în supa la plic

Ingrediente regăsite în compoziție:

  • 89,66% au în compoziție tăiței/paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
  • 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului

Alte ingrediente regăsite în compoziție:

  • la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome, fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
  • la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
  • la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de condimente s-au adăugat

Ce aditivi alimentari sunt în supa la plic

Aditivi alimentari din supa la plic:

  • 93,10% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)

Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 10:

  • 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
  • 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
  • 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
  • 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
  • 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
  • 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
  • 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
  • 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:

  • 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu (E621);
  • 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu (E501);
  • 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu (E500);
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic (E627);
  • 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic (E631);

93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.
  • Cantitatea de glucide variază între 6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.
  • 38% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • Cantitatea de proteină se situează între 7g și 15.2g pentru produsele studiate
  • Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g și 12.8g (156 % mai mult decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății).

Sursă foto:230670458/Marketing©Studioportosabbia|Dreamstime.com