Ciudata problemă a tramvaielor din Iași: dau cu spatele din senin Averea deputatului Nicu Niță a explodat după ce a intrat în PSD. Lista terenurilor, pe 12 pagini Recensământ 2022. De ce este religia marea necunoscută, cu 15% dintre români nedeclarați Săraci din grija primarului. Afaceri cu oameni și terenuri într-un loc uitat de lume din România Maia Sandu, vizită discretă la Oradea: s-a întâlnit cu primarul și cu Bolojan Umor burlesc, haz de necaz și vorbe șugubețe culese acum o sută de ani de „regele umorului” Cătunul Valea Puțului, exemplul grăitor al depopulării satelor Cresc iar ratele. BNR va urca marți dobânda cheie la 7% Blândețea e semn de inteligență. Pragmatismul și excelența își pierd valoarea fără ea.

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ciudata problemă a tramvaielor din Iași: dau cu spatele din senin

Fenomenul se produce în softul care controlează motorul și apare la separatoarele din rețeaua-contact.

Problemele repetate au fost raportate în lunile octombrie-decembrie, dar conducerea CTP spune că asistenții turci au intervenit pentru remediere. Altă situație de risc: roțile patinează pentru că sistemul automat de curățare a liniei cu nisip nu funcționează întotdeauna. Majoritatea tramvaielor Bozankaya au deja paletele pantografelor schimbate, uzându-se foarte repede. Vatmanii CTP spun că lotul de tramvaie Pesa sunt mult mai de încredere decât cele turcești, scrie ReporterIS.

Averea deputatului Nicu Niță a explodat după ce a intrat în PSD. Lista terenurilor, pe 12 pagini

Nicu Niță este unul dintre parlamentarii români care demonstrează că zicala „ai carte, ai parte” ar merita o variantă adaptată, în care cartea este de fapt carnet de partid. Un Bac luat târziu și o facultate privată nu înseamnă că politicianul nu poate deține, cumulat, suprafața a peste 3.000 de terenuri de baschet în județul Brăila. Sau că ar exista vreun conflict de integritate între afacerile sale cu terenuri agricole, cereale și statutul de membru al Comisiei pentru Agricultură în Parlament.

Averea la vedere a deputatului PSD de Brăila Nicu Niță este greu de calculat. Lista terenurilor deținute din declarația de avere depusă în 2022 începe la pagina 1 și se termină, ce noroc, la 13. Conform listei, în perioada 2002-2017, Nicu Niță a cumpărat peste 90 de terenuri, ba chiar și trei case, dintre care una la mare și una la munte, de vacanță, scrie PressHub.

Recensământ 2022. De ce este religia marea necunoscută, cu 15% dintre români nedeclarați

Aproape 2,7 milioane de români - înspre 15% din totalul populației - nu și-au declarat apartenența religioasă la recensământul populației 2021. Numărul este mai mult decât dublu, față de 2011. Religia ar trebui să facă obiectul unui recensământ special, spun unii specialiști.

„Pentru un milion de persoane știam că nu avem cum să obținem aceste date, dar numărul total de persoane cu astfel de date indisponibile, peste 2,5 milioane de oameni, e mare. Indicatorul limbă, etnie, religie, ține însă strict de cum se raportează omul la acesta. Statul nu face o acțiune polițienească să vadă cine e rom, maghiar, ortodox, baptist, ci omul singur se declară ca atare”, a spus pentru Europa Liberă politologul Cătălin Raiu, director de comunicare al Institutului Național de Statistică (INS) pe perioada Recensământului populației și locuințelor.

„A existat procedura aceasta, migăloasă de altfel, de amendare a celor care refuzau în mod repetat recenzarea, dar nu și a celor care săreau peste o întrebare sau alta”, adaugă el, citat de Europa Liberă.

Săraci din grija primarului. Afaceri cu oameni și terenuri într-un loc uitat de lume din România

Într-un reportaj incognito, reporterul PressOne descrie o lume desprinsă din Evul Mediu, unde o familie privilegiată politic face legea fără să răspundă în fața vreunei instituții a statului.

Unul dintre fiii primarului a fost numit chiar de tatăl său asistent personal al unei persoane cu handicap care trăiește, de fapt, într-o șură pentru animale.

Gheorghe Bunea are în jur de 70 de ani și un picior de lemn. Piciorul de lemn este mai degrabă un mănunchi format din câteva bucăți de lemn, de diferite lungimi, legate între ele în așa fel încât să îi permită o oarecare susținere împreună cu o pereche de cârje. Când l-am întâlnit, se chinuia să-și aducă lemne de foc dintr-o pădurice aflată în susul șurii care îi servește drept adăpost.

Ca să aducă lemnele voluminoase la drum, se folosește de o curea de piele petrecută peste piept și de forța gravitațională, care face ca buștenii să se rostogolească la vale, controlați de hamul lui improvizat, scrie PressOne.

Maia Sandu, vizită discretă la Oradea: Președintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu primarul și cu Bolojan

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns sâmbătă seară la Oradea, cu aeronava Tarom care a transportat zeci de oameni dinspre București spre orașul de pe Crișul Repede.

Deși era de așteptat ca președintele să iasă din aeroportul orădean pe un flux separat, Maia Sandu s-a amestecat printre pasageri. Cu un buchet de flori în mâini, președintele Republicii Moldova nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor orădeni.

Maia Sandu nu a fost însoțită la ieșirea din aeroport de niciun oficial local, însă spun că, într-o zonă inaccesibilă publicului, a fost întâmpinată de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. La plecarea de la Aeroport, cele două autoturisme ale SPP, încadrate de două mașini de Poliție, au pornit spre Oradea, fără girofar sau fără ca traficul să fie restricționat, scrie Bihoreanul.

Umor burlesc, haz de necaz și vorbe șugubețe culese acum o sută de ani de „regele umorului”

De câteva zile rețelele sociale sunt inundate de postări inflamate despre nivelul scăzut al umorului românesc, dar și despre glumele proaste, facile, fără haz care alcătuiesc dialogurile purtate de personajele din producțiile cinematografice cu pretenții umoristice sau burlești. Discuțiile au fost generate de comedia-parodia românească Teambuilding, recent distribuită pe Netflix.

Lazarovici e considerat „regele umorului” românesc – ori măcar unul dintre părinții săi fondatori. Printre altele, etnicul evreu născut în Botoșani a fost autorul (adică textierul) libretelor umoristice ale lui Constantin Tănase, poate cea mai importantă figură a teatrului românesc de comedie din Interbelic. El a semnat de-a lungul timpului sub mai multe pseudonime, cel mai cunoscut fiind Ion Pribeagu. S-a folosit însă și de criptonimele Ivan Turbincă, Vasile Găină (sau Ispravă) și Nae Pipirig.

Sub acest ultim pseudonim, Lazarovici a publicat în anul 1926 volumul Șugubețe, o colecție de peste patru sute de pagini de glume adunate de la lume și de prin lume, inspirate din realitățile lumii românești de la începutul secolului XX, scrie Dela0.

Cătunul Valea Puțului, exemplul grăitor al depopulării satelor

Comunitățile de la țară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii și, inevitabil, al depopulării României. Un astfel de exemplu l-am găsit la doar 20 de kilometri distanță de orașul Buzău, în cătunul Valea Puțului.

Maria Ilie are 82 de ani și este unul dintre puținii localnici din Valea Puțului. În cătunul ascuns între dealurile de lângă orașul Buzău doar o mână de oameni mai viețuiesc. „Înainte eram mai mulți, dar acum te vezi unul cu altul cine știe când. Aici e o casă locuită, dincolo sunt două, trei curți părăsite, apoi iar o casă cu un bătrân, lângă magazin, jos, mai sunt două case. Aici era lume, dar s-a dus”, ne arată doamna Maria, scrie Adevărul.

Călugărul basarabean Efimie locuieşte de aproape două decenii într-o peşteră

Pentru majoritatea dintre noi, o casă comodă și sigură face parte din normalitate. Nu și pentru fratele Efimie, din Republica Moldova. Călugărul trăiește de aproape 19 ani într-o peșteră, fără apă, curent, sau încălzire. Când era tânăr, călătorea mult prin lume. Acum vine lumea la el, scrie DW.

Cresc iar ratele. BNR va urca dobânda cheie la 7% în şedinţa de marti, 10 ianuarie 2023, în lupta cu inflația

Pe 10 ianuarie, Consiliul de Aministraţie al BNR are o nouă şedinţă. Evoluţia dobânzilor şi, eventual, utilizarea altor instrumente de politică monetară pentru încetinirea inflaţiei sunt principalele subiecte pe ordinea de zi. Conform ultimului raport publicat de ING Bank şi semnat de economistul şef al băncii, Valentin Tătaru, ne putem aştepta ca BNR să mai utilizeze încă o dată pârghia de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu inflaţia.

„Contextul amplu de lichiditate estompează relevanța ratei de politică monetară. Cea mai recentă decizie privind rata de politică monetară. Noi favorizăm cu strictețe o creștere cu 25 de puncte de bază, la 7,00%, împotriva unei decizii de păstrare nemodificată a dobânzii cheie. În orice caz, piețele ar putea fi destul de indiferente față de decizie, deoarece contextul amplu de lichiditate estompează semnificativ relevanța ratei de politică monetară. În ceea ce privește IPC, ne așteptăm ca inflația de la sfârșitul anului 2022 să fi atins 16,6%, deși surprizele negative nu pot fi excluse”, spune Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank România, citat de Economica.net.

Blândețea e semn de inteligență. Pragmatismul și excelența își pierd valoarea fără ea.

Andrei Miu crede că, dincolo de a fi pragmatici și a căuta excelența, avem nevoie de încă ceva rar și prețios: să ne punem forța interioară în slujba blândeții. Știm atât de puțin și putem controla atât de puțin încât ar fi un semn de prostie să alegem altceva.

Andrei este profesor și psiholog și unul dintre pionierii români în domeniul neuroștiinței. A fondat și conduce Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.

Echilibrul între perfecționism, pragmatism și blândețe. Pragmatismul și perfecționismul pun presiune pe majoritatea dintre noi. Pragmatismul ne îndeamnă să ne grăbim în a ne realiza scopul, iar perfecționismul să investim foarte mult timp în a finisa ceea ce facem ca să îi dăm cea mai bună formă posibilă. Blândețea e forma în care trebuie să scoatem la lumină ce am făcut. E o condiție absolut indispensabilă pentru ca toate eforturile puse în slujba pragmatismului și perfecționismului să conteze câtuși de puțin. Dacă nu le înnobilăm cu o expresie blândă, degeaba ne-am străduit, scrie Andreea Roșca pe blogul ei.

CES 2023: concepte și tehnologii care prefigurează viitorul industriei auto

Volkswagen, BMW, Honda și Peugeot au prezentat diverse concepte la târgul de tehnologie Consumer Electronics Show, în timp ce Google a dezvăluit o nouă aplicație de navigație pentru mașini, iar Stellantis ne promite taxiuri zburătoare pentru a scăpa de trafic.

Un element comun pentru aproape toate noutățile legate de industria auto este prezența unui ecran de mari dimensiuni la interior, care de regulă se întinde dintr-o extremitate în alta a habitaclului. Iar aici intervin inclusiv o serie de noutăți software pentru sistemele de infotainment. În plus, constructorii depun eforturi să facă mașinile mai “umane” prin diverse sisteme de lumini sau acustice care sugerează o “prietenie” cu șoferul și pasagerii, scrie AutoCritica.

Disparitățile teritoriale se adâncesc, Bucureștiul e ”altă țară”. 5 indicatori de luat în calcul pentru politici publice

Direcția Politici și Strategie din Ministerul Dezvoltării a realizat un nou studiu privind disparitățile teritoriale, în fapt o actualizare cu cele mai recente date definitive (2020 sau 2019) ale INS și date BNR.

Studiul confirmă continuarea dezvoltării asimetrice a teritoriului național, iar disparitățile, nu doar cele teritoriale, ci și cele în context european, continuă să se adâncească.

Trendul nu se poate inversa cu investiții de tip PNDL sau Anghel Saligny, prezentate triumfător de diverse guverne, ci prin conceperea și aplicarea unor politici publice fundamentate pe realitate, scrie Curs de Guvernare.

Executarea silită a imperiului fraților Micula suspendată, până la soluționarea dosarelor aflate pe rolul CJUE

Judecătoria Beiuș a dispus luna trecută suspendarea procesului de executare silită care viza 2 persoane fizice (Viorel și Ioan Micula) și 8 firme care fac parte din imperiul economic controlat de familia Micula. Executarea silită fusese solicitată de autorități ale Statului Român (Ministerul Finanțelor, ANAF, etc) și viza recuperarea sumei de 1.294.189.574 lei (peste 250 milioane de euro).

Instanța din Beiuș a decis că executarea silită va fi suspendată până la soluționarea definitivă a 3 dosare aflate pe rolul Tribunalului de primă instanță din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), având ca obiect anularea Deciziei Comisiei Europene (CE) nr. 2112/2015. Prin acea decizie, s-a stabilit că plata despăgubirilor efectuate în baza Hotărârii Curții de Arbitraj a Băncii Mondiale (ICSID), în cauza „Micula și alții v. România", a constituit ajutor de stat ilegal și, în consecință, s-a dispus recuperarea de către România a sumelor respective. Judecătorul din Beiuș a concluzionat că dezlegarea cauzei supuse judecății depinde astfel de soluția ce urmează a fi adoptată de către CJUE, scrie JustNews.ro.

„Reorganizare” politică eșuată la Transelectrica. De ce se dorește transformarea „unității” în „sucursală”

La finalul anului trecut, compania de stat Transelectrica a convocat Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru a vota o propunere cel puțin ciudată. În convocator se preciza că scopul acestei întâlniri era acela de a „modifica actul constitutiv al Companiei, respectiv modificarea Anexei 1 prin înlocuirea termenilor unitațile, Unității și Unitatea cu termenii sucursalele, Sucursalei, respectiv Sucursala”. Astfel, cele opt unități teritoriale ale Transelectrica urmau să se transforme în opt sucursale.

Propunerea a picat la vot, după ce direcția juridică a guvernului s-a opus, iar Secretariatul General al Guvernului (SGG), instituție care supervizează activitatea companiei, s-a abținut. Care era miza acestei modificări? Schimbarea actualilor directori de sucursale și înlocuirea lor cu alte personaje sprijinite politic, scrie PressHub.

Cine vor fi marii actori ai erei energiei verzi?

Civilizatia umana este la un punct de rascruce intr-un domeniu critic pentru insasi existenta sa: resursele energetice. Si, fara doar si poate, nu epuizarea lor este principala problema, ci gestionarea lor astfel incat sa fie stopata degradarea climatica a planetei. Si pentru ca provocarile sa fie aduse la un nivel si mai ridicat, o astfel de tranzitie energetica trebuie gestionata intr-un context geopolitic teribil de tensionat, scrie Radu Crăciun pe blogul personal.