Cazierul judiciar va putea fi obținut și în format electronic, potrivit legii adoptate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Cazier judiciarFoto: Politia Romana

Administrația prezidențială a anunțat marți că șeful statului a promulgat decretul de promulgare a Legii pentru completarea unui articol din Legea privind cazierul judiciar.

Legea prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în format electronic a fost adoptată de Camera Deputaţilor în luna decembrie. Concret, actul normativ prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare să fie făcută în format electronic:

  • „La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.
  • Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...)
  • În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”.
  • ”O veste bună este şi pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghişee între 8.00 şi 12.00 şi între 14.00 şi 16.00, aşa cum este cel mai întâlnit program.
  • Sunt convins că specialiştii din Ministerul Digitalizării şi cei din Ministerul de Interne vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie pentru ca cetăţenii români să poată obţine acest document şi, cum înţelegeam de la domnul ministru mai devreme, din ianuarie, pe Ghişeul.ro... februarie, de la începutul anului, vom găsi acest document disponibil”, spunea la momentul adoptării legii în Parlament deputatul PNL Cristian Tuță.

Certificatul de cazier judiciar este documentul care atestă situația judiciară a unei persoane fizice sau juridice, în baza unei cereri. Certificatul de cazier judiciar se eliberează acum la ghișeu, la secțiile de poliție, în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării.