De la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în 24 februarie, autorităţile române au identificat pe teritoriul României aproximativ 4.900 de bărbaţi ucraineni care au fugit din ţara lor încălcând legea marţială care le interzice celor care au vârsta de mobilizare în armată să părăsească Ucraina, scrie agenţia spaniolă de presă EFE, care publică precizări primite din partea Poliţiei române de Frontieră.

Tanc pe front - Războiul din UcrainaFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia
  • „Aceşti cetăţeni ucraineni au solicitat să li se acorde protecţie din partea statului român întrucât vin dintr-o zonă de conflict”, a menţionat Poliţia română de Frontieră într-un răspuns scris transmis către EFE, conform Agerpres.

Aceşti bărbaţi ucraineni, care „au intrat în România fără efectuarea formalităţilor de control la punctele de frontieră”, au fost găzduiţi în centrele regionale pentru solicitanţii de azil, se arată în acelaşi răspuns.

Legea marţială instituită în Ucraina după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie interzice plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, cu excepţia celor care sunt scutiţi de mobilizare în caz de război, celor care au motive medicale şi taţilor cu cel puţin trei copii.