Accesul în pădure va fi permis şi în afara zonelor amenajate şi a potecilor marcate, conform unui proiect iniţiat de USR, în urma unor petiţii publice.

PadureFoto: AGERPRES

Potrivit legislaţiei actuale, accesul public pedestru în pădure este permis "numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale", a precizat USR, într-un comunicat citat de Agerpres:

Ca urmare, în majoritatea cazurilor, "pădurile sunt închise, în realitate, publicului larg", pentru că "doar un număr infim" au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social.

Proiectul a fost depus la iniţiativa deputatei USR Diana Buzoianu şi a senatorului USR Aurel Oprinoiu, ca răspuns la "semnalele de alarmă" trase de societatea civilă, de silvicultori şi de peste 10.000 de cetăţeni care au semnat petiţii publice, se arată în comunicat.

"Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu şi în realitatea României anului 2022. Vreţi să mergeţi să vă plimbaţi prin pădurile din România? În multe cazuri, veţi găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis.

Deşi nu ne putem, deocamdată, compara în acest domeniu, din punct de vedere legislativ, cu ţările nordice, putem, cel puţin, introduce în legislaţie amendamente care să nu ne mai ţină departe de pădurile noastre", a declarat Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei de mediu din Camera Deputaţilor.

Proiectul propune modificarea Codului silvic, astfel încât să prevadă doar faptul că "accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure".

Conform USR, această prevedere există "în numeroase alte state membre" UE, iar în unele ţări accesul la natură are rang constituţional.

"Pădurea este un bun de interes naţional. Trebuie ca toţi să ne bucurăm de ea şi, în acelaşi timp, toţi trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat aduce în atenţie un lucru simplu, pe care noi toţi vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat şi să putem proteja pădurea.

Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îţi cere responsabilitate şi atenţie atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenţia Ministerului Mediului crearea unei aplicaţii prin care să putem afla frumuseţea şi beneficiile locului, dar şi pericolele la care ne putem expune.

Toate amenajamentele sunt în format GIS şi crearea unei asemenea aplicaţii nu va fi foarte complicat", a precizat Aurel Oprinoiu.