Pavel Antov, fondatorul unua dintre cei mai mari producători de cârnați din Rusia, dar și deputat care a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia, a murit după ce a căzut de la fereastra unui hotel de lux din India, conform Meduza și The Telegraph. De asemenea, cu două zile înainte a fost găsit mort, în același hotel, unul dintre însoțitorii oligarhului rus - un om de afaceri în vârstă de 61 de ani. Acestea sunt ultimele dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo” ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, multe înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

Parlamentul RusieiFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Pavel Antov era membru al partidului „Rusia Unită” al lui Vladimir Putin și deputat al Adunării Legislative din regiunea Vladimir, care a scris pe site-ul său că politicianul a murit la vârsta de 65 de ani, conform Meduza. O sursă TASS a spus că deputatul a murit în timpul unei vacanțe în India.

În 25 decembrie, postul de televiziune indian NDTV a anunțat moartea unui rus în vârstă de 65 de ani, pe nume Pavel Antov. Potrivit NDTV, el a căzut de la fereastra unui hotel din statul Odisha, unde se afla în vacanță cu un grup de patru persoane.

Un ofițer de poliție indian a declarat pentru NDTV că ar fi putut fi vorba despre o sinucidere.

Potrivit ofițerului, cu două zile înainte de moartea acestuia, unul dintre însoțitorii săi, pe care NDTV l-a identificat drept Vladimir Bidenov, a fost găsit mort în același hotel. Conform surselor citate, este vorba despre un om de afaceri în vârstă de 61 de ani, prieten al lui Antov.

Consulul general al Rusiei la Calcutta, Alexei Idamkin, a declarat pentru agenția rusă de știri RIA Novosti că nici polițiștii indieni și nici reprezentanții Rusiei în India nu văd nimic suspect legat de moartea celor doi. De altfel, potrivit acestuia, ancheta în cazul primului decedat a fost deja finalizată, iar trupul acestuia a fost incinerat.

Cine a fost Pavel Antov

Pavel Antov este fondatorul Vladimirsky Standard, un mare producător de carne și cârnați din Rusia. A fost ales în Adunarea Legislativă a Regiunii Vladimir în 2018, din partea partidului Rusia Unită. El a condus Comisia pentru politică agrară, managementul mediului și ecologie.

După ce a fost ales deputat, Antov și-a declarat averea. Oficial, avea o avere de 9,97 miliarde de ruble și a ocupat primul loc în clasamentul celor mai bogați funcționari ruși întocmit de revista Forbes. În următorul astfel de top (pentru 2020), Antov a coborât pe locul 26.

The Telegraph scrie că Pavel Antov se afla în India cu un grup de prieteni pentru a sărbători împlinirea a 66 de ani. Conform publicației, în luna iulie el a calificat atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Kievului drept „terorism”.

Câteva nume dintr-o lungă listă de decese misterioase din Rusia

Este ultimul dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo”, ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, multe înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

În luna septembrie, Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, director general al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și a Arcticii, a murit după ce a căzut dintr-o ambarcațiune aflată în viteză, conform Newsweek și New York Post.

Cu doar câteva zile înainte, Pechorin participase la Forumul Economic de Est (5-8 septembrie), găzduit la Valdivostok de către președintele Rusiei, Vladimir Putin. La acel eveniment, Pechorin a vorbit în timpul unei sesiuni intitulate „Fiecare are propriul drum: Logistica unei lumi schimbate”.

Tot în septembrie, președintele Consiliului de Administrație al companiei ruse Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova, anunța agenția Tass, care susținea că a fost vorba despre o sinucidere.

Cel puțin alți șase oligarhi ruși au murit în circumstanțe ciudate de la izbucnirea războiului din Ucraina, în 24 februarie. Toți au în comun legături strânse cu Kremlinul, bogăție imensă, o conexiune cu gazul rusesc și o poziție împotriva războiului față de Ucraina.

Acest lucru a stârnit suspiciunile anchetatorilor internaționali, care încep să creadă că aceste decese ar fi putut, de fapt, să fi fost sinucideri înscenate sau asasinate din cauza poziției lor față de agresiunea Kremlinului împotriva Ucrainei sau a legăturilor lor cu corupția în compania rusă de gaze Gazprom.

Totul a început la Sankt Petersburg în perioada premergătoare războiului.

Cu doar o lună înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, un director executiv al companiei de gaze Gazprom a fost găsit mort în cabana sa de lângă Sankt Petersburg. Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit în baia casei cu încheieturile tăiate, scria mass-media locală, citând surse.