Summitul NATO de la Bucuresti, la care si-au confirmat participarea 50 de sefi de stat si de guvern, va incepe in 2 aprilie, cu un dineu restrans de lucru si se va incheia in 4 aprilie, la pranz, cu reuniunea Consiliului NATO-Rusia. Victor Micula, secretar de stat pentru organizarea Summit-ului NATO 2008 a explicat ca patru etaje ale Palatului Parlamentului vor fi folosite pentru centrul oficial de conferinte, iar cinci etaje ale aripii Izvor vor fi utilizate pentru centrul de presa.

In zona de conferinte va exista cate un birou pentru fiecare delegatie a tarilor membre a NATO – deci 26 de birouri – , o zona tip business center cu 20 de calculatoare si o zona pentru reuniuni bilaterale, informeaza NewsIn.

Programul pe care Victor Micula a putut sa il confirme pana in acest moment este urmatorul: summitul va incepe pe 2 aprilie seara cu un dineu de lucru in format restrans, va continua in 3 aprilie de dimineata cu reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, la pranz cu reuniunea EAPC (partenerii) si apoi seara reuniunea ISAF (fortele NATO din Afgniastan). In 4 aprilie de dimineata va avea loc Consiliul NATO-Ucraina si apoi la pranz consililul NATO-Rusia.

Pentru a asista delegatiile in orice moment organizatorii au antrenat 260 de ofiteri de legatura. Pentru mass-media, vor lucra la centrul de presa 150 de voluntari pentru a oferi asistenta.

In privinta transportului exista 460 de masini, dintre care 69 sunt automobile Mercedes, iar 370 sunt autombile Ford. Dintre acestea aproape 70 sunt Ford Transit, cu opt locuri plus sofer. Pentru deplasarea coloanelor oficiale si a delegatiilor exista 12 scenarii, iar pentru deplasarea delgatiilor de presa exista 15 scenarii. Pentru cursele speciale pentru presa exista 440 de miniautobuze, care vor fi insotite de 150 de masini de politie.

Pana in acest moment au fost rezervate peste 2.000 de camere de hotel si mai exista o rezerva de 210 camere, a mai informat oficialul MAE responsabil cu organizarea summitului.

Atat pentru presa, cat si pentru delegati transportul de la hoteluri va fi asigurat in perioada 31 martie-5 aprilie in sistem naveta. La fiecare dintre hotelurile recomandate de catre organizatori va exista un ofiter de legatura.

Centrul de acreditare pentru presa va fi amplasat in Parcul Izvor si va avea opt ghisee.Centrul media va avea 1.000 de statii de lucru cu 50 de calculatoare, va exista un sistem Wi-fi si vor fi puse la dispozitie 16 sali pentru conferinte de presa.

In privinta pregatirilor pentru securitate Victor Micula a precizat ca au fost primiti in jur de 350 de antemergatori ai delegatiilor care urmeaza sa vina la Bucuresti, iar evaluarea de risc arata ca nu exista motive de ingrijorare pana in acest moment.

Pentru asigurarea asitentei medicale au fost contactate Spitalul Militar Central, Spitalul de Urgenta, Spitalul Universitar, Spitalul Matei Bals si Spitalul Elias. Cladirile care vor fi folosite pentru diferite activitati pe parcursul desfasurarii summitului vor fi, pe langa Palatul Parlamentului, si Palatul Victoria, Ateneul Roman, Cercul Militar, Muzeul National de Istorie si Palatul Cotroceni.