Proiectul Guvernului de recalculare a pensiilor speciale are probleme de constituţionalitate, a afirmat la RFI fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, care atrage atenţia că pensiile în plată ale magistraţilor nu pot fi recalculate.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Proiectul de act normativ modifică legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea privind statutul personalului auxiliar din instanțe, legea Curții de Conturi, legea privind corpul diplomatic, legea privind personalul aeronautic, legea funcționarului public parlamentar. Una dintre prevederi este că pensiile în plată ale magistraților vor fi recalculate.

„Nu este posibil din punct de vedere constituţional”

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că Guvernul a dat un caracter retroactiv legii, ceea ce contravine articolului 15 din Constituție, care prevede că legile au putere numai pentru viitor.

  • „Sigur, este o nuanţă aici şi o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poţi să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia. Puteau să spună simplu, că se reduc pensiile cu atât.
  • Ei spun că în termen de șase luni pensiile magistraților se recalculează în baza acestei legi, că se vor recalcula pensiile aflate în plată. Acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituţional.
  • Există o practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poţi să faci acest lucru. Au încercat şi în alte state să-şi bată joc de magistraţi, state vecine cu noi şi foarte nervoase în lupta asta împotriva nu ştiu cui”, a comentat Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR spune că, ”din punct de vedere constituţional, Guvernul poate să facă propuneri de lege şi Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privinţa acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această iniţiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor”.

  • ”De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înţeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale şi aşa mai departe.
  • În privinţa legii pensiilor foştilor magistraţi, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea de modificare a legii privind statutul magistraţilor şi acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraţilor. Deci acum o lună nu se ştia că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, a adăugat fostul judecător CCR.

Cinci schimbări fundamentale în legea de modificare a pensiilor speciale

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat marţi, la Prima TV, despre legea privind pensiile speciale, că nu va mai exista „nicio pensie care să depăşească salariul, nu vor mai fi perioade asimilate aşa cum a fost până acum şi va fi respectată ideea principală de reducere a cheltuielilor, respectând independenţa fiecărui sistem, Constituţia şi dialogând cu toate părţile interesate”.

​Pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula astfel încât niciuna să nu mai depășească media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate, potrivit proiectului legii de modificare a pensiilor speciale. De asemenea, vârsta de pensionare crește la 65 de ani, în condițiile în care acum legea prevede 60 de ani pentru magistrați.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că proiectul de lege, aflat în etapa finală de elaborare, este construit pe următoarele principii:

  • Nicio pensie nu va mai putea depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate
  • Pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după principiul enunțat mai sus
  • Baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR
  • Crește vechimea în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiție la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate
  • Crește vârsta de pensionare la 65 de ani
  • În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.

Potrivit surselor guvernamentale citate, se reduc cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, potrivit prevederilor PNRR și, de asemenea, proiectul respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR.