Un braț robotic cu o lungime de 17 metri, fabricat în Canada, aflat pe Stația Spațială Internațională (ISS) va inspecta nava spațială Soiuz andocată la ISS, după ce săptămâna trecută a fost observată o scurgere chiar înainte de o ieșire în spațiu, a anunțat duminică corporația spațială de stat rusă, potrivit Reuters.

Interiorul unui modul SoiuzFoto: DreamsTime / Paul Hakimata

După ce ieșirea în spațiu a fost anulată la 15 decembrie, Roscosmos a transmis că a fost deteriorată membrana exterioară a unui compartiment de asamblare a instrumentelor din capsula Soiuz MS-22 și că a existat o scurgere de lichid de răcire.

Cosmonauții Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin și Anna Kikina se bucură de o zi de odihnă pe Stația Spațială și că vor urmări apoi finala Cupei Mondiale de Fotbal, a afirmat Roscosmos

„Nava spațială Soiuz MS-22 va fi inspectată cu ajutorul camerelor de luat vederi ale SSRMS, sistemul de manipulare la distanță al Stației Spațiale. Rezultatele vor fi transmise pe Pământ luni", a precizat Roscosmos într-un comunicat.

Cunoscut în mod obișnuit sub numele de Canadarm2, SSRMS este un braț cu o lungime de 17 metri care efectuează lucrări de întreținere, deplasează provizii și prinde vehicule pe stația spațială

„Temperatura din nava spațială cu echipaj Soiuz MS-22 a fost redusă datorită acțiunilor specialiștilor de la Centrul de control al misiunii de lângă Moscova, rămânând în limitele specificate", se arată în comunicat.

Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru lansarea navei Soiuz MS-23 de la Baikonur, în Kazahstan, iar agenția spațială rusă a precizat că lansarea ar putea fi accelerată dacă va fi necesar.

(Foto articol:© Paul Hakimata | Dreamstime.com)