​Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, susține că revolta oamenilor este firească pentru că toată lumea a văzut că s-a făcut o nedreptate României prin respingerea aderării la Schengen, dar că diplomația este calea înțeleaptă pentru atingerea acestui obiectiv. Și purtătorul de cuvânt al Guvernului a respins ideea unui boicot împotriva Austriei.

Marcel BolosFoto: Captura video Guvern

Ministrul liberal a fost întrebat miercuri la finalul ședinței de Guvern cum vede boicotul unor instituții ori primari care amenință cu mutarea fondurilor din conturile băncilor austriece în urma votului negativ dat de Austria pentru aderarea României la Schengen.

VIDEO (de la minutul 44:45) Marcel Boloș despre eșecul Schengen

  • „Sigur că revolta aceasta a oamenilor este una firească pentru că toată lumea a văzut că este o nedreptate care oarecum s-a făcut României, în contextul în care experții Comisieri Europene au certificat că avem condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen, dar subliniez, cred în continuare, cu toate aceste nedreptăți și atitudini firești ale oamenilor, că diplomația este calea cea înțeleaptă pentru că noi avem un obiectiv de țară.
  • Nu cred sub nicio formă că prin aceste forme de ripostare vom ajunge la lucruri bune pentru ambele părți.
  • Cred și sunt convins că MAE va face toatre eforturile firești pentru că România are un câștig formidabil - mă refer la numărul de state membre solidare cu demersurile făcute.”, a spus Marcel Boloș.

Cum își explică Boloș votul negativ dat de Austria

Boloș susține că nici calea unei riposte prin exercitarea unor drepturi de veto din partea României pe anumite teme nu ar fi o idee bună în atingerea acestui obiectiv.

  • „Dacă una dintre părți este cea care va continua să-și exercite dreptul de veto, România nu a câștigat nimic. Și de aceea am zis că acest apel la diplomație este mult mai firesc pentru a duce la capăt acest obiectiv de țară decât intrarea într-o discuție inutilă.
  • Eu cred că și Austria recunoaște că votul a fost nedrept la adresa României, ei urmărind să-și rezolve o problemă a lor la nivel național și probabil nu a fost momentul potrivit pentru a li se auzi vocea la nivelul UE și prin aceasta au ales să-și exercite dreptul de veto împotriva României pe nedrept. E dacă vreți probabil o formă prin care ei au înțeles să se facă auziți la nivelul UE în problema migrației.”, a declarat Marcel Boloș.

Dan Cărbunaru: Nu există nicio intenție de boicot. Continuăm demersurile instituționale și politice

Ministrul a fost completat pe acest subiect de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  • „La nivelul Guvernului nu există nicio intenție, nicio abordare care să vizeze boicot sau un alt tip de acțiune în raport cu votul exprimat de Austria la nivelul Consiliului JAI.
  • Ceea ce pot să vă asigur e că la nivelul Guvernului și a ministerelor cu responsabilități în domeniu continuă toate demersurile instituționale și politice pentru a obține unanimitate necesară pentru ca România să obțină în perioada următoare un vot favorabil pentru aderarea la spațiul Schengen.”, a spus acesta.

Cărbunaru nu a dorit să comenteze poziția pozitivă a ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a anunțat că CNAIR și alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor au decis să-și închidă conturile de la BCR și să le mute la CEC pentru că ar avea soluții mai bune.

  • „Nu voi comenta o decizie sau alta care este luată la nivelul unei instituții componente. La nivelul Guvernului nu este o astfel de abordare, lucru confirmat oficial și la nivelul șefului statului, președintele României. Sigur așa cum a spus și ministrul Boloș este o dezamăgire și nemulțumire față de ceea ce este pe bună dreptate un lucru nedrept la adresa României. Răspunsul ține însă de diplomație și de negociere.”, a mai spus Cărbunaru.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu va exista un boicot al statului român și al autorităților publice din România la adresa Austriei, după ce Viena a blocat aderarea țării noastre la Schengen.