Muzeul Național de Artă Timișoara a anulat joi o expoziție pe care muzeul trebuia să o găzduiască în 2024, ca urmare a votului dat de Austria împotriva intrării României în spațiul Schengen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă Timișoara, a anunțat joi seară printr-o postare pe pagina personală de Facebook că muzeul anulează evenimentul care viza artiști austrieci, pentru că „se cuvine să luăm atitudine”, ca „urmare a celor petrecute astăzi, raportat la poziția Austriei fațā de România”.

Acesta a publicat și un print screen al e-mailului trimis către partenerii austrieci.

“Consider, în contextul acțiunii Austriei, raportat la includerea României în Schengen, că anularea acestei expoziții reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește deficitul de reciprocitate în relațiile diplomatice româno-austriece”, a spus el pentru Cultura la dubă.

Întrebat despre ce expoziție era vorba, mai exact, acesta nu a dezvăluit identitatea artistului sau tema, dar a transmis următoarele:

“Nu doresc să dau nume, nu consider că este relevant sau constructiv, dar e vorba despre inițiativa unui om de afaceri austriac de a organiza expoziția unui artist austriac în 2024 la MNArT, eveniment care ar fi punctat ca o confirmare în direcția unei bune colaborări româno-austriece, implicând și o relație de dialog a lucrărilor respectivei persoane cu patrimoniul muzeului. Evenimentul are oarece conexiuni diplomatice pe care nu le voi detalia.”

Citește și:

Cine boicotează companiile austriece din România?