Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei din Viena, la conducerea căreia s-a aflat timp de 19 ani, a reacționat la decizia Austriei de a ține România în afara Schengen printr-o scrisoare către cancelarul austriac Karl Nehammer. El îi transmite că se simte „jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui guvern, care acționează în politică externă în interes propriu și limitat, doar în folosul partidului” și îi cere „în mod imperios” să reconsidere hotărârea, „neexistând un motiv real valabil care să o justifice”.

Ioan Holender Foto: AGERPRES

Baritonul de origine română Ioan Holender, cetățean austriac de peste 50 de ani, a transmis un mesaj publicului românesc, prin intermediul unui articol de opinie publicat în Libertatea, în care spune că i-a scris cancelarului austriac, criticând decizia luată de guvernul acestuia, de a bloca intrarea României în Schengen.

„Partidul aflat la guvernare în Austria speră să recâștige astfel simpatia alegătorilor săi”

Mesajul lui Ioan Holender:

  • „Fiind cunoscut în Austria ca cel mai longeviv director din întreaga istorie a Operei de Stat din Viena – fondată în anul 1869, și decorat cu “Crucea de Onoare” pentru Artă și Științe – în cel mai înalt Grad, și de asemenea, fiindu-mi acordată distincția “Steaua României”, în Grad de Mare Ofițer (2001), am considerat că am dreptul și, în egală măsură, datoria morală să adresez Cancelarului Austriei – Karl Nehammer, o scrisoare deschisă. I-am cerut în mod imperios să reconsidere hotărârea Austriei luată împotriva României, neexistând un motiv real valabil care să o justifice.
  • În urmă acestei evaluări, s-a constatat că România îndeplinea cu succes toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen, inclusiv cele referitoare la controlul frontierelor sale. Guvernul Austriei, condus de Partidul ÖVP (Partidul Popular Austriac), este astăzi, repet, singurul din UE care se opune aderării României la Spațiul Schengen.
  • Partidul aflat la guvernare în Austria speră să recâștige astfel simpatia alegătorilor săi (alegerile apropiindu-se cu pași repezi), arătându-se împotriva imigranților, al căror număr, într-adevăr, crește în mod accelerat. Că nedoritii refugiați ajung în Austria prin Grecia, Serbia și Ungaria, și doar minimal prin România (2,5%), este o realitate obiectivă, bine cunoscută tuturor autorităților implicate.

„Mă simt jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui guvern, care acționează în politica externă în interes propriu și limitat”

  • Fiind de peste cincizeci de ani cetățean austriac, distins cu cele mai înalte decorații, respectat și foarte cunoscut în cadrul acestei societăți, mă simt jenat, ba chiar rușinat de hotărârea acestui Guvern, care acționează în politica externă în interes propriu și limitat, doar în folosul partidului. Rămân cu speranța că actuala decizie va fi rectificată în curând, la următoarea întrunire, și că României i se va face dreptate prin anularea prezentei rezoluții Schengen, și că astfel iubita noastră Austrie cu Viena cu tot, va rămâne cu “curul în baltă”, cum se spune în Banatul meu iubit!”.

Cine este Ioan Holender

Bariton, impresar artistic şi cel mai longeviv director al Operei din Viena, Ioan Holender s-a născut într-o familie de evrei la Timişoara, în 18 iulie 1935. A studiat la Universitatea Tehnică din oraşul natal, până în 1956, când, din motive politice, a fost exmatriculat.

În 1959, a părăsit România, emigrând împreună cu familia în Austria. A urmat cursurile Conservatorului de Stat din Viena. Din 1962 până în 1966 a activat ca bariton la Teatrul de Stat din Klagenfurt, conform sibfest.ro. În 1966, a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical. A creat "Agenţia de impresariat artistic Holender", devenită faimoasă în lumea artistică şi contribuind la carierele muzicale internaţionale ale multor artişti din România, potrivit Agerpres.

În anul 1988 a fost numit secretar general al Operei de Stat din Viena şi al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit director al ambelor instituţii.

Cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena

Este cel mai longeviv director din istoria Operei de Stat din Viena, de la deschiderea acesteia, în 1869. Ioan Holender s-a aflat în această funcţie din 1991 până în 2010, când a fost succedat de francezul Dominique Meyer. Mandatul său la conducerea Staatsoper Viena a fost prelungit de trei ori, în decurs de 18 ani.

La 26 iunie 2010, a fost organizată o gală în onoarea lui Ioan Holender care a marcat încheierea mandatului acestuia de director al Operei din Viena. La eveniment au participat personalităţi precum Placido Domingo, Anna Netrebko şi Zubin Mehta, arată romania-muzical.ro. Cu acest prilej, a fost prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total, au fost 93 de premiere la instituţia condusă de Ioan Holender. În cei 18 ani ai directoratului său, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporţie de 96%.

În 1985, a fost distins de statul austriac cu Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Artă, apoi cu Decoraţia de Onoare în Aur pentru servicii aduse Republicii Austria. A primit Crucea de Onoare pentru Ştiinţă şi Arte (în mai 1995) din partea şefului statului austriac şi Medalia de Aur pentru servicii aduse oraşului Viena, acordată de edilul vienez Michael Haupl. Din 1999, este ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor al Franţei. La 25 septembrie 2001, preşedintele României i-a decernat Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

În decembrie 2002, preşedintele Austriei i-a conferit Marea Medalie de Aur pentru Servicii aduse Republicii Austria, aceasta fiind cea mai înaltă distincţie a ţării oferită marilor sale valori.