Președintele austriac Alexander Van der Bellen a scris vineri, pe Twitter, că „regretă profund” decizia Guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, spunând că aceasta nu rezolvă problema migrației, potrivit Reuters.

Alexander Van der BellenFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

Președintele Austriei a reacționat prin trei mesaje postate vineri pe Twitter.

  • „Regret profund decizia guvernului federal austriac de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen”, este primul mesaj postat de președintele Austriei.
  • "Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție", a scris el pe Twitter.

Van der Bellen și-a exprimat speranța că „în curând” va fi găsită o soluție prin dialog cu partenerii Uniunii Europene.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.