​Autointitulatul rege al rromilor, Dorin Cioabă, a reacționat pe Facebook după ce România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, spunând că Austria va plăti pentru ce a făcut țării noastre.

Dorin CioabaFoto: Agerpres

Dorin Cioabă a reacționat la votul negativ dat de Austria printr-o postare pe rețeua de socializare deținută de Meta printr-o glumă care face referire de o știre falsă din anii 90, care a fost reluată și ulterior de cotidiene britanice. Atunci, presa vremii relata că mai mulți romi au mâncat lebede de pe un lac din Viena.

„Vor fi numai pene de lebădă în toată Austria pentru ce au făcut României. Au cautat-o cu lumânarea. Romii mei, nu puteți să le aduceți în țara lebedele pentru că nu suntem în Schengen, dar le vom servi la ei acasă. S-au pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare”, a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Citește și:

România a ratat intrarea în Schengen

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate, notează Agerpres.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Croaţia a obţinut joi undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, relatează AFP şi Reuters.

Croaţia devine astfel al 27-lea membru al Spaţiului Schengen, un vast spaţiu european în cadrul căruia peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne.