Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, care este cetăţean german, a avut o intervenție în direct la postul naţional de televiziune al Austriei, unde a transmis că Guvernul austriac face o greşeală istorică în privinţa votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am intrat aseară în direct la ştirile postului naţional al Austriei, ORF şi am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greşeală istorică cu veto-ul lui”, a scris Fritz pe Facebook.

În mesajul transmis la televiziunea austriacă, primarul Timișoarei spune că, prin blocarea intrării României în Schengen, Guvernul Austriei ar face „o greșeală gravă”, Austria fiind singura țară din UE care ar bloca acest pas extrem de important spre integrarea europeană.

  • „Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, care e supranumit Mica Vienă, Timișoara. Și sunt eu însumi un primar care m-am născut și am crescut în Germania. Și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, m-au ales timișorenii acum doi ani să le fiu primar.
  • Apelul meu este: timișorenii, acum doi ani, au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și europenii să dărâme o barieră. Aceasta este bariera Schengen-ului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei de azi”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, la postul de televiziune austriac.

El a mai spus că România nu se află pe ruta balcanică a migrației și că dacă există probleme, „poate ar trebui discutate și cu Grecia”, care face parte din zona Schengen.

  • „Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație.
  • Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua. Aceste două teme nu au de-a face una cu cealaltă”, a mai afirmat primarul Timișoarei.