Anunțul Austriei că se opune aderării României la spațiul Schengen a atras sute de comentarii critice pe pagina de Facebook a ambasadei de la București, dar și pe cea a cancelarului austriac Karl Nehammer.

Cancelarul austriac Karl NehammerFoto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Austriei în România curg reacțiile față de decizia acestei țări de a bloca intrarea României în spațiul european de liberă circulație.

Până la acestă oră, erau peste 570 de comentarii critice. Redăm o parte dintre ele:

  • „Am studiat presa cu atenție maximă ca să înțeleg câți din migranții pe care i-a depistat Austria au ajuns acolo din cauza că România nu își securizează frontierele și în ciuda faptului că inițial nu am avut deloc încredere în autoritățile române, motivele invocate nu mă conving absolut deloc. Ba chiar dimpotrivă. Prin urmare, am făcut o socoteală: 2000 E pe an benzină la OMV + 2000 E vacanță la ski în Austria... Pentru ambele o să caut alternative..”
  • „Prin blocarea intrării României în Schengen, politicienii austrieci demonstrează că sunt marionete ale rusiei lui putin. Aceasta să fie moștenirea Austriei în istorie?”.
  • „Da, o să ne asigurăm de faptul că lemnul românesc nu va mai emigra ilegal spre Austria”.
  • „Dacă și tura asta stăm pasivi ne vor călca toți în picioare. Este ultima dată când îmi mai asigur mașina la Omniasig și alimenta la Omv”.
  • „Comunitatea austriecilor din România a fost surprinsă în mod negativ de opoziția țării de origine cu privire la aderarea României la Schengen, pentru că noi trăim aici, noi știm care este situația reală din România și nu vedem sute de mii de refugiați care trec prin această țară ca să ajungă în Europa de vest", a declarat Johannes Becker, care a fondat în 2007 firma de consultanță cu sediul în București Becker Consult, ce a devenit în 2016 parte din grupul TPA România, o companie de consultanță fiscală, contabilitate, audit și consultanță juridică ce activează în România. În prezent, acesta ocupă poziția de partener în cadrul companiei TPA România”.
  • „Puteați să găsiți alte pretexte, nu cel al migrației. Este jenant. Căutați pe Google maps cel mai scurt drum din Turcia spre Austria. Sau de pe Marea Adriatică în Viena. O să vă șocheze, nu e prin România”.
  • „Cred că o mai rărim cu mersul la schi la voi, dacă nu intram în Schengen. Mai rar și la OMV. Sper ca fiecare dintre noi sa va boicoteze firmele si produsele. Din păcate, nu dați dovada de corectitudine și nici exemplu de democrație”.
  • „Ati fost alături de România în multe situații de criza, in momentele în care România era condusa de PSD și în special de dl. Dragnea, Presedintele PSD de atunci, si care dorea sa acapareze politic conducerea României. S-a trecut peste acea perioada în care si justiția se dorea sa fie controlata. România are o prietena și partenera de nădejde în Austria. Fiti si acum alături de noi și sustineti-ne pentru a fi inclusi în Spațiul Schengen! România si romanii nu își tradeaza prietenii si partenerii! Va mulțumim!”

Mulți români au postat mesaje și pe pagina de Facebook a cancelarului austriac Karl Nehammer, cel care a transmis ferm, în ultimele zile, că Austria nu este de acord cu primirea României și Bulgariei în Schengen.

O parte dintre mesaje:

  • „Sunteți o dezamăgire pentru tot ceea ce înseamnă UE!”.
  • „Afară din România cu toate firmele austriece!”.
  • „ÖSTERREICH...BOICOT”.
  • „Aveți o atitudine rușinoasă la adresa României. Așa-zisele argumente pe care le prezentați sunt false! Uitați-va la ruta balcanică dacă doriți sa vedeți pe unde ajung migranții in Austria”
  • „Dragă domn, vă place când cărați șiruri întregi de vagoane cu lemne din pădurile României? Vă place, așa-i? Acum vă opuneți aderării României în spațiul Schengen? Să nu uitați că roata se întoarce. Rușine Austria!!!!”.

Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a anunțat și joi că va vota împotriva extinderii spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria, în cadrul unei întâlniri cu omologii săi de la Bruxelles, blocând astfel intrarea acestor două țări în spațiul de liberă circulație, transmite AFP.