Evoluțiile tehnologice din ultimii ani au condus la progrese remarcabile în modul în care pot fi găzduite activele de importanță critică pentru o companie – datele și aplicațiile acesteia. Innova Engineering, companie specializată în proiectarea, planificarea, ingineria, construcția, întreținerea, gestionarea centrelor de date și a camerelor tehnice și de control, semnalează existența unei astfel de soluții de înaltă tehnologie, care permite ca într-un spațiu cât mai compact și eficient energetic să fie păstrate în siguranță maximă informațiile unor organizații din domenii diverse, de la spitale, până la furnizori de energie sau servicii de telecomunicații.

Centrele de date mobile, soluția la preocupările de eficiență energeticăFoto: Innova Engineering

Un Data Center mobil este o soluție de centru de date containerizată, practic un centru de date portabil. În ultimii ani, acest tip de soluție a devenit foarte atractiv pentru clienții care privesc din prisma avantajelor pe care le oferă: dimensiuni reduse (amprenta mică), eficiență energetică, asamblare rapidă, mobilitate și cost.

Centrele de date mobile sunt capabile să asigure și să acopere găzduirea unei infrastructuri de telecomunicații care să conțină toate elementele funcționale necesare operării unui centru de date, în condiții de siguranță, disponibilitate, fiabilitate și eficiență energetică conform specificațiilor standardelor aplicabile și bunelor practici în vigoare, fiind proiectat să asigure în același timp susținerea încărcăturii în timpul transportului și utilizării lui, în condiții normale, fără a suferi deformări.

Centrele de date mobile asigură condiții optime de funcționare pentru echipamentele TIC, subsistemele infrastructurii fizice constructive (containerul, modul constructiv și de compartimentare), infrastructura de suport (instalațiile electrice, instalațiile de climatizare, sistemul de electroalimentare securizată UPS, cablarea structurată) și componentele de securitate (sistemul de control acces, antiefracție, monitorizare video, detecția, avertizarea și stingerea automată a incendiului, detecția de scurgeri lichide), îndeplinind complet nevoile clientului și permițând operarea sigură și fiabilă a sistemelor în parametri necesari.

În același timp, dimensiunile reduse ale unui astfel de centru de date, echipat cu ultimele tehnologii pentru soluții de răcire, asigură eficiență energetică și se obține astfel un PUE mai mic față de centrele de date clasice.

Eficiență energetică și amprenta redusă sunt principalele avantaje ale centrelor de date mobile, ele devenind o soluție pentru clienții care nu dispun de clădiri sau hale dedicate pentru un centru de date. În mod evident, reprezintă o soluție mai ieftină și mai rapidă față de construcția unui centru de date clasic, de la zero.

Avantajele majore ale centrelor de date mobile:

- Termen scurt de execuție comparativ cu un centru de date clasic

- Sunt mobile și ușor de relocat în funcție de nevoile clientului

- Sunt scalabile și modulare, usor de extins sau adaptat prin adaugarea unui nou container/modul.

- Beneficiază de o eficiență energetică superioară datorită dimensiunii reduse, în condițiile echipării cu soluții de răcire de ultimă tehnologie.

Articol susținut de Innova Engineering