Premierul Nicolae Ciucă ar fi discutat, miercuri seară, cu cancelarul austriac, reiterând solicitarea României de intrare în Schengen și toate argumentele care au fost repetate și în zilele trecute, potrivit surselor HotNews.ro.

Nicolae CiucaFoto: AGERPRES

În același timp, premierul român l-ar fi informat și personal pe cancelar despre menținerea poziției României de a cere un vot în JAI.

Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susțin în acest moment, pe bună dreptate, România.

Înaintea reuniunii Consiliului JAI în care se va decide dacă România va fi primită în Schengen, Austriei, singura țară care se opune, transmite un ultim mesaj.

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Karner a spus că circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.