Austria, care se opune aderării României la Schengen, invocă acum un nou motiv: „presiuni și rele tratamente la adresa companiilor” austriece din România, conform europarlamentarului Rareș Bogdan, aflat la Viena, unde europarlametarii români încearcă să convingă autoritățile austriece să dea un vot favorabil primirii țării noastre în spațiul european de liberă circulație.

Granița Schengen în AustriaFoto: Lena Wurm / Dreamstime.com

Decizia privind aderarea României la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate, iar Austria se opune vehement aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că în acest an 75.000 de imigranţi ilegali au ajuns în Austria, fără să fie înregistraţi înainte de alte state. Decizia finală va fi luată joi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din cadrul Consiliului Uniunii Europene, care reuneşte miniştrii din cele 27 de ţări ale UE.

Acum, Austria invocă un alt motiv, pe lângă problema migranților venind cu „o altă găselniță”, conform europarlamentarului Rareș Bogdan.

  • „Au renunțat la asta (n.r. - problema migranților ilegali) și au vorbit despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor, o altă găselniță.
  • Am să-i spun astăzi cancelariului că atâta timp cât 64% din piața de asigurări este asigurată de companii cu sediul la Viena, 34% din piața bancară, două dintre cele mai mari bănci austriece, o parte din piața de carburanți, piața de prelucrare a lemnului și a construcțiilor, nu poți să vorbești despre rele tratamente la adresa companiilor austriece, asta e ultima găselniță, o să o demontăm și pe asta. (...)
  • Ceea ce face astăzi Austria, dacă continuă în încăpățânarea absurdă, este un atentat la soliditatea Europei, este un atentat la coeziunea europeană”, a declarat pentru Digi 24 europarlamentarul PNL.

În această seară, o parte dintre europarlamentarii români se vor întâlni cu cancelarul austriac Karl Nehammer, în încercarea de a-l convinge ca Austria să voteze joi, în Consiliul JAI, pentru primirea României în Schengen.

„Este nevoie de mai mult timp”

Atât ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, cât și cancelarul Karl Nehammer au transmis marți mesaje tranșante: nu au de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie și vor vota împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi că nu are de gând să-şi schimbe opinia la Consiliul JAI din 8-9 decembrie: „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria”.

Oficialii austrieci susțin că protecţia frontierelor nu funcţionează, iar Bulgaria şi România trebuie să fie tratate la pachet.

  • „În cursul anului, au ajuns la graniţele Austriei 110.000 de imigranţi ilegali, iar 75.000 nici măcar nu fuseseră înregistraţi. 40% dintre migranţi au zburat direct la Belgrad, pentru a se îndrepta pe uscat spre Europa Centrală, alţi 40% au venit prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.
  • O mică parte au ocolit gardul Ungariei de la graniţa cu Serbia şi au ales ruta prin România.
  • Avem cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor, aşa că trebuie să transmitem acest semnal de alarmă”, a afirmat ministrul austriac de Interne.

Tot marți, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, aflat la Tirana, la summitul unde participă şi preşedintele Klaus Iohannis, a spus că „mai este nevoie de timp” pentru a da un vot pozitiv aderării României și Bulgariei la Schengen. El a reluat argumentele ministrului austriac de Interne privind migranții care au ajuns în Austria fără a fi înregistrați anterior în nicio altă țară UE.

  • „Ministrul de interne a spus clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria şi România.
  • Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali care au ajuns în Austria neînregistraţi. Asta înseamnă că au trecut pe la graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară internă, aşa cum e Austria.
  • Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a susținut cancelarul Austriei.

CITEȘTE ȘI: