Peste două treimi dintre români (69,7%) consideră că preţurile la energie au crescut din cauza deciziilor greşite luate de autorităţile statului, conform „barometrului energetic” lansat miercuri de INSCOP Research.

Consum energie electricăFoto: Dragonimages / Dreamstime.com

În acelaşi timp, 28,2% consideră că scumpirile din energie vin ca urmare a evoluţiilor de pe pieţele internaţionale. Totodată, 52% dintre români cred că măsurile de plafonare a facturilor sunt ineficiente, iar 43,1% spun că acestea sunt eficiente.

Peste 42% dintre intervievaţi sunt de acord că măsura de reducere a preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru s-a simţit în buzunarele şoferilor, în timp ce 52,8% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

"Nivelul de încredere în UE privind luarea unor decizii eficiente în oprirea creşterii preţurilor la energie este destul de scăzut, doar 23% au încredere multă şi foarte multă. Explicaţia poate fi legată de faptul că de la nivelul UE nu s-au putut lua măsuri suficiente pentru a contracara creşterea preţurilor la energie", a afirmat Remus Ştefureac, directorul INSCOP, citat de Agerpres.

Energia verde se bucură de sprijinul consistent al populaţiei: 53% dintre români cred că energia regenerabilă poate fi o soluţie pentru a creşte independenţa energetică a ţării.

Totodată, 59,6% dintre români ar fi de acord ca ţara noastră să ajute cu gaze ţările membre, la nevoie, în timp ce 38,7% nu sunt de acord. În acelaşi timp, 78% sunt de acord să ajutăm cu gaze Republica Moldova.

Un procent mare, de 84,3%, susţin că sunt de acord cu întoarcerea la piaţa reglementată de energie.

„Acest tip de atitudine este conectată la acest context, cel de criză energetică, iar liberalizarea a fost destul de demonizată. Pe termen lung, piaţa liberă, unde concurenţa îşi spune cuvântul, evident că poate face mai mult bine", a spus directorul INSCOP.

Datele sondajului au fost culese în perioada 13-22 noiembrie 2022, pe un eşantion de 1.174 de persoane şi are o eroare de 2,8%.