Fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu - actual deputat - a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, fiind acuzat de trucarea unui concurs de angajare în minister. Alți patru angajați ai Ministerului Agriculturii și un consilier județean au fost trimiși în judecată de procurori.

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturiiFoto: AGERPRES

DNA a anunțat miercuri trimiterea în judecată a lui Adrian Chesnoiu, pentru patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și abuz în serviciu.

Alături de acesta, au fost trimiși în judecată:

  • Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în Ministerul Agriculturii, pentru patru infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
  • Aurel Sandu, fost șef serviciu în Ministerul Agriculturii,
  • Mihai Corobea, fost consilier clasa I în Ministerul Agriculturii,
  • Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,
  • Cătălin Lăscaie, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid,

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă, membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
  • Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului.
  • La intervenția directă a ministrului în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze, în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată, pentru recuperarea cheltuielilor salariale pentru Sandu Aurel, cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu. În acest caz a fost dispus sechestru pe suma de 50.995 lei în cazul lui Adrian Chesnoiu, precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.