Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a reacționat marți după ce Ambasada Ucrainei de la București a primit două plicuri suspecte, în contextul în care zeci de reprezentanțe diplomatice ucrainene din Europa au primit plicuri cu substanțe explozive sau „colete însângerate” și ochi de animale.

​Dmitro KulebaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Dați banii pe timbre degeaba”

Kuleba spune că autorii nu vor reuși să intimideze Kievul, care va lupta în continuare pentru victoria în războiul pornit de președintele rus Vladimir Putin.

  • ”A fost lansată o campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene. Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale - nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei - nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și apropierea victoriei noastre.
  • Avem noi cazuri de trimitere de colete periculoase la ambasadele noastre. Astăzi s-au adăugat Ambasada noastră în România și Ambasada Ucrainei în Danemarca. Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete și să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxați și să nu vă mai pierdeți timpul și banii pe timbre poștale. Nu veți realiza nimic prin aceasta”, a reacționat Dmitro Kuleba, conform Ambasadei Ucrainei la București.

„Absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă”

Și Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a reacționat, spunând că fost informat cu privire la recepționarea, în cursul dimineții de 6 decembrie, de către Ambasada Ucrainei la București, a unei corespondențe suspecte.

  • „Instituțiile românești abilitate au intervenit cu maximă promptitudine pentru securizarea perimetrului și ridicarea corespondenței menționate.
  • Ambasada Ucrainei a transmis mulțumiri pentru reacția rapidă și eficientă a autorităților competente.
  • MAE consideră absolut inacceptabilă și intolerabilă orice formă de amenințare teroristă și condamnă cu toată fermitatea orice acțiune de intimidare a unei misiuni diplomatice”, a transmis MAE.

Poliția a fost sesizată marți dimineață că la Ambasada Ucrainei de la București au fost primite două plicuri suspecte. SRI a anunțat că plicurile au fost ridicate pentru a fi expertizate.