Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde, joi, primirii acestora, deși nu există unanimitate, scrie EFE. Reamintim că guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei în Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie. Și Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen, în timp ce Austria continuă să se opună.

Intrarea în SchengenFoto: w80 / Zuma Press / Profimedia

Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas le-a transmis, într-o conferinţă de presă, statelor membre care „se îndoiesc” de evaluarea Comisiei Europene privind eligibilitatea Bulgariei şi României de a intra în Schengen că acceptarea acestora va duce „în fapt la controale mai multe şi mai bune, nu la mai puţine”.

  • „Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei.
  • Este un mit şi este nedrept să se proiecteze argumentul că (...) extinderea presupune mai puţine controale.
  • Este vorba despre mai multe controale şi controale mai bune din punct de vedere calitativ”, a insistat Schinas.

„Îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din Schengen”

Vicepreşedintele executivului european a răspuns în acest mod la rezervele formulate de Austria şi Suedia la aderarea Bulgariei şi României şi la anunţul Olandei că va bloca prin veto aderarea Bulgariei, notează EFE, conform Agerpres.

„Atât Bulgaria, cât şi România şi Croaţia au fost analizate în detaliu şi rezultatul este că îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din Schengen.

Evaluarea (misiunii - n.r.) este că Bulgaria îndeplineşte chiar mai multe (criterii - n.r.) decât o făcea cu prilejul primei evaluări. Atât Bulgaria, cât şi România au crescut nivelul de protecţie la frontierele externe”, a declarat Johansson, care a adăugat că, la cererea unor state membre care aveau unele îndoieli cu privire la Bulgaria şi România, a fost trimisă o misiune de experţi la nivel înalt pentru a elabora un raport.

Johansson a subliniat că, prin urmare, ''pe masa Consiliului (Afaceri Interne - n.r.) de joi se vor afla toate rapoartele care arată clar că atât România, cât şi Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc în totalitate toate cerinţele pentru a fi membre cu drepturi depline ale (spaţiului) Schengen.

  • „Şi acesta sper să şi fie rezultatul votului de joi”, a insistat vicepreședintele Comisiei Europene.

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei, dar pentru aceasta este nevoie de unanimitate în rândul miniştrilor de interne ai UE. România şi Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană în 2007, iar aderarea lor la spaţiul Schengen a fost abordată până în prezent în tandem, însă Austria şi Suedia au exprimat rezerve la intrarea ambelor ţări, invocând probleme cu corupţia şi crima organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte, ţara sa, care va fi de acord cu aderarea Croaţiei şi a României, consideră că Bulgaria nu întruneşte deocamdată condiţiile în privinţa eficienţei controalelor la frontiere, pentru a putea adera la tratatul Schengen.

Această opinie este împărtăşită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat recent că Austria „nu îşi dă acceptul pentru extinderea spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria''.

Din cele 27 de state membre ale UE, Bulgaria, România, Croaţia, Cipru şi Irlanda nu fac parte actualmente din spaţiul Schengen, la care au aderat patru ţări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia).

Citește și: