​Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a spus că țara sa vrea să-și folosească dreptul de veto în ce privește includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Gerhard KarnerFoto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

Întrebat în cadrul unui interviu pentru Kurier cu privire la un posibil veto al Austriei împotriva aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen, el a răspuns:

„Credem că are sens să includem Croația și să nu includem Bulgaria și România acum. Este important (în cazul sistemului de azil, rețineți) ca trei aspecte de bază să funcționeze: protecția frontierelor externe, respingerea (solicitanților de azil) și distribuirea (acestora). Adevărul este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii”.

Întrebat dacă partidul său, ÖVP, nu cumva exploatează chestiunea imigrației și azilului pentru a distrage atenția de la problemele interne ale partidului, el a sugerat că este vorba de acuzații politice ale opoziției.

„Adevărul este că am avertizat deja despre această situație în aprilie. Nimeni nu a ridicat această problemă în primăvară, în timp ce eu am avertizat că se va întâmpla. De asemenea, am ridicat în repetate rânduri această problemă la nivel european, deoarece suntem primii care vor fi afectați de acest val de refugiați economici, dintre care majoritatea vin pe ruta balcanică”, a adăugat el.

Declarațiile acestuia vin după ce guvernul olandez a dat vineri undă verde intrării României şi Croaţiei la Schengen, dar și-a menținut împotrivirea „fermă” şi „refuză să accepte” ca Bulgaria să adere la spaţiul de liberă circulaţie.

De asemenea, tot vineri, Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la Schengen.