La Brașov, în Piața Sfatului, s-a deschis cel mai mare târg de Crăciun organizat vreodată în oraș, iar bradul este împodobit cu 200.000 de luminițe. Târgul are 60 de căsuțe și este mai mult loc în Piață, fiindcă au fost desființate terasele restaurantelor. Sunt oameni care au criticat faptul că Brașovul a pus la punct un an așa show de lumini în plină criză energetică.

Piata Sfatului in decembrie 2022Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Probabil că în niciun an Brașovul nu a fost atât de bogat luminat de sărbători: primăria a anunțat că vor fi un milion de luminițe în tot orașul, inclusiv în cartiere și în parcuri. Au fost montate și porți de lumini în zona centrală.

Au venit și critici din partea publicului pe acest subiect, dat fiind că este criză energetică, iar Primăria a decis să pună în scenă un iluminat festiv atât de bogat, când alte orașe vorbesc despre economie de curent.

Târgul de Crăciun din Piața Sfatului are acum 60 de căsuțe, fiind cel mai mare de până acum, iar o mare diferență față de anii de dinaintea pandemiei este că sunt multe căsuțe cu mâncare (de la plăcinte brașovene, pâine cu untură și langoș, până la fasole cu ciolan, burgeri și jumări). Au fost montate și câteva mese la care oamenii să poată mânca ce și-au cumpărat de la căsuțe.

Un pahar de vin fiert este 10 lei, cele mai mici clătite costă 15 lei, iar cele uriașe, 35 de lei. Burgerii ajung și la 40-50 de lei.

Iluminatul festiv nu va funcționa la capacitate maximă: va fi oprit între orele 1 și 6 în afara centrului istoric, iar între aceste ore va fi diminuat fluxul luminos în centrul istoric.

Căsuțele cu mâncare sunt în zona cu restaurante de lângă Str Republicii, iar terasele restaurantelor au fost desființate pe 21 noiembrie, spre supărarea patronilor localurilor. În ultimii ani au fost terase în Piața Sfatului și pe timp de iarnă, existând folii și încălzitoare, pentru ca oamenii să poată sta și când afară era rece.

Sunt la târg și zeci de căsuțe cu ornamente, obiecte hand-made și chiar și bijuterii.

Așa cum era de așteptat a fost o aglomerație extraordinară în Piață în aceste zile, fiind și standuri cu cozi de zeci de oameni.

Târgul de la Brașov s-a deschis mai târziu decât alte târguri din țară, dar va funcționa până pe 8 ianuarie, pentru a profita și de venirea turiștilor din Republica Moldova care serbează Crăciunul „pe stil vechi”

În Piața Sfatului este o scenă unde se țin concerte, iar în Piața Sfântul Ioan este amenajat un patinoar și sunt mai multe căsuțe cu mâncare și băutură față de anul trecut. Spre deosebire de anii trecuți, nu mai este brad în Piața Enescu.