Există diferențe mari între viețile femeilor și ale bărbaților din Europa, dar există și asemănări. Publicația interactivă „Viața femeilor și bărbaților în Europa” compară femeile și bărbații în viața lor de zi cu zi, arătând cât de diferită este uneori viața de zi cu zi a femeilor și bărbaților din UE

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicația cuprinde trei capitole:

  • Demografie: Acest capitol se concentrează pe demografie și sănătate, speranța de viață dar și asupra modului în care ne percepem sănătatea. Acest capitol arată, de asemenea, că, în ciuda diferențelor noastre, atât femeile, cât și bărbații din Europa sunt relativ mulțumiți de viața lor.
  • Educație și venituri: Acest capitol include date despre nivelurile de educație, reconcilierea vieții profesionale și de familie, munca cu normă întreagă și cu fracțiune de normă, diferența de remunerare între femei și bărbați etc. Evidențiază nu numai diferențele structurale, ci și inegalitățile dintre femei si barbati.
  • Obiceiuri alimentare și navigare pe Internet: această parte se concentrează pe nutriție, practica sportivă și practicile online, inclusiv, date despre consumul de fructe și legume, consumul de alcool, indicele de masă corporală, utilizarea rețelelor sociale și cumpărăturile online.

În toate statele membre, femeile își părăsesc casa părintească și se căsătoresc mai devreme decât bărbații

Viața noastră este plină de diferite repere, cum ar fi începerea școlii, intrarea la maturitate părăsind casa părintească și începerea muncii, căsătoria, a avea copii... și există diferențe mari între femei și bărbați.

Analizele arată că, în medie, în UE în 2021, femeile și-au părăsit casa părintească cu aproape doi ani mai devreme decât bărbații (la vârsta de 25,5 ani pentru femei și 27,4 pentru bărbați).

Femeile s-au căsătorit, de asemenea, mai devreme în toate statele membre, cu o diferență de vârstă la prima căsătorie de 3 ani și peste în România, Bulgaria și Grecia în 2020, în timp ce aceasta a fost mai mică de 2 ani în Portugalia. În ceea ce privește copiii, în 2020 femeile din UE aveau aproape 30 de ani la nașterea primului copil, cu vârsta cuprinsă între aproximativ 26 de ani în Bulgaria și 31 de ani sau peste în Italia, Spania și Luxemburg.

O altă diferență semnificativă între femei și bărbați este speranța de viață

În statele membre, în 2021, femeile trăiau mai mult decât bărbații. Media UE a fost de 82,8 ani pentru femei și 77,2 ani pentru bărbați, o diferență de 5,6 ani. Dintre statele membre, diferența dintre femei și bărbați a variat de la aproape 10 ani în Letonia și Lituania până la sub 4 ani în Țările de Jos, Malta, Irlanda (date 2020), Suedia și Danemarca.

Există mai multe femei decât bărbați în UE, mai exact sunt aproximativ 105 femei la 100 de bărbați

Sunt mai multe femei decât bărbați în aproape toate statele membre, cu cele mai mari diferențe în Letonia (cu 16 % mai mult), Lituania (cu 13 % mai mult), Portugalia (cu 12 % mai mult) și Estonia (cu 11 % mai mult), în timp ce Malta, Luxemburg, Suedia și Slovenia sunt mai mulți bărbați decât femei.

Femeile câștigă în medie cu 13 % mai puțin decât bărbații

În UE, în 2020, femeile au câștigat cu 13,0 % mai puțin decât bărbații când le-au comparat câștigul mediu pe oră brut.

Cele mai mari diferențe au fost observate în Letonia (22,3 %), Estonia (21,1 %), Austria (18,9 %) și Germania (18,3 %). Pe de altă parte, cele mai mici diferențe de câștig între femei și bărbați au fost găsite în Luxemburg (0,7 %), România (2,4 %) și Slovenia (3,1 %).

Obiceiuri de nutriție și practica sportivă

O pondere mai mare a bărbaților decât a femeilor din UE consumă alcool săptămânal (dar nu zilnic) (37 % dintre bărbații cu vârsta de 18 ani și peste, comparativ cu 22 % dintre femei). În rândul statelor membre, ponderile bărbaților care consumă lcool au variat de la 20 % în Lituania și 21 % în Letonia la 57 % în Țările de Jos, iar pentru femei de la 6 % în Letonia și Lituania la 41 % în Țările de Jos.

O pondere mai mare a bărbaților decât a femeilor în UE sunt fumători (24 % dintre bărbații cu vârsta de 18 ani și peste sunt fumători zilnici, comparativ cu 16 % dintre femei). Proporțiile au variat pentru bărbați de la 8 % în Suedia la 39 % în Bulgaria și pentru femei de la 7 % în Suedia la 23 % în Ungaria.

Vezi aici analiza Eurostat