Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cei mai vizibili doctori în timpul pandemiei de COVID-19, a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu. El este acuzat de procurori că ar fi folosit trei asistente medicale la clinica sa, deși acestea erau pontate și plătite de spital.

Virgil MustaFoto: AGERPRES

DNA a anunțat, marți, că i-a trimis în judecată pe:

  • medicul Virgil Musta, șef secție la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu
  • Diana Luminița Manolescu, director medical al spitalului, pentru infracțiunea de abuz în serviciu
  • Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, pentru infracțiunea de abuz în serviciu
  • Mihaela Dana Paica, medic la clinica la care era asociat dr. Musta, pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce medicului Virgil Musta

Procurorii îl acuză pe Musta că ar fi determinat trei asistente medicale să lucreze la clinica sa timp de trei ore pe zi, deși acestea ar fi fost plătite de spital. Prejudiciul care i se impută este de 12.173 de lei, procurorii punându-i sechestru pe această sumă.

Ce spune DNA

  • „În perioada 21 iulie - 9 noiembrie 2020, Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
  • Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).
  • Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.
  • La instigarea lui Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.
  • Astfel, Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.
  • Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”.

DNA precizează că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase le-a comunicat procurorilor că nu se constituie parte civilă în această cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.