Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns în noaptea de luni spre marţi la Bucureşti, unde va participa la Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, anunţă Ambasada SUA.

Secretarul de stat Antony Blinken a ajuns la BucureștiFoto: Facebook Ambasada SUA

11:40Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken, şeful statului arătând că acesta a ales ”un moment perfect” pentru a face această vizită, ţinând cont de războiul din Ucraina, dar şi pentru că trebuie luate decizii dificile şi importante, în cadrul NATO.

Antony Blinken a spus că a fost prezent la Cotroceni şi alături de Joe Biden, în urmă cu mai mulţi ani şi a amintit parteneriatul strategic dintre cele două ţări care s-a dezvoltat de-a lungul timpului, de la semnarea lui, de către preşedinţii Bill Clinton şi Emil Constantinescu.

Secretarul general al SUA a mai spus că sunt multe lucruri urgente de discutat, bilaterale şi globale. ”Suntem recunoscători să avem în România un aliat atât de puternic şi un partener”, a mai afirmat Blinken.

10:32România și Statele Unite au „o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”, a declaratmarți șeful diplomației americane, Antony Blinken, aflat la București:

  • „Este minunat să mă reîntorc la București. Așa cum a spus premierul Ciucă, am fost aici la București când președinții Clinton și Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment când poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți își imaginau chiar și atunci cum va fi situația 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în legăturile personale (...).
  • După cum ați spus, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra. Într-adevăr, am construit și relații puterernice și în domeniul economiei, inclusiv în cel al energiei. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, în domeniul academic și cultural”, a declarat Blinken.

10:30 ”Este o mare bucurie şi onoare să urez bun venit şefului Departamentului de stat al SUA, Antony Blinken, în Bucureşti. Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România-SUA”, a spus premierul Nicolae Ciucă, care a vizitat alături de Blinken expoziţia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, eseu fotografic care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american..

Potrivit premierului, prezenţa lui Antony Blinken la Bucureşti confirmă interesul pe care SUA îl acordă partneriatului strategic dintre România şi SUA.

”Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru consolidarea şi extinderea acestui partaneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă (...) Desigur, dimenziunea economică este una foarte importantă şi trebuie să apreciez cooperarea economică şi creşterea investiţiilor americane în România”, a afirmat Ciucă.

09:45 Secretarul de stat american Antony Blinken și premierul Nicolae Ciucă vizitează expoziţia itinerantă "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic", la Ateneul Român.

...................................

De la ora 10.30, oficialul american va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.

?

Blinken are programate, ulterior, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la finalul cărora cei doi vor susţine o conferinţă de presă comună, la sediul MAE.

Conform Ambasadei SUA, secretarul de stat Antony Blinken va avea o întrevedere şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află la Bucureşti pentru Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe.

Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO începe marți la București, fiind al doilea eveniment la nivel înalt organizat de țara noastră după summitul din 2008.