Pisaniile lui Ştefan cel Mare, a căror dispariție de la muzeul din Herson fusese anunțată de autoritățile române și ucrainene la începutul lunii noiembrie, au fost găsite în Herson, însă toate icoanele aflate în muzeul din oraşul ucrainean „au fost furate de agresorul rus”, a anunțat luni ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Muzeul din Herson înainte de invazia rusăFoto: DreamsTime / Multipedia2014

Romașcanu a scris, pe Facebook, că în urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, Olexandr Tkacenko, a aflat că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson.

Ministrul Culturii spune că „pisaniile sunt neatinse și în siguranță”, el atașând și o fotografie cu acestea.

Potrivit lui Romașcanu, din nefericire, însă toate icoanele muzeului din Herson „au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina”.

„Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, adaugă ministrul Culturii.

La începutul lunii aprilie, Romașcanu anunța că a discutat cu omologul său ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre posibilul furt, de către trupele de ocupație ruse, al pisaniilor lui Șefan cel Mare din muzeul Herson.

Pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin, semnala atunci Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, conform Digi24.

La 1838, în timpul administrației țariste, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a explicat acesta.

„În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii '50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, spunea Anatol Popescu.

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă pe zidurile cetății, care atestă evenimente.