Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, consideră că este foarte puţin probabil ca România să intre într-un black-out, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova, însă spune că spitalele şi alte instituţii esenţiale trebuie să aibă generatoare care să intre în funcţiune imediat ce se întrerupe alimentarea cu energie electrică. El a vorbit și despre obiectele de necesitate pe care românii ar trebui să le aibă în casă pentru orice situație de urgență.

Pană de curent în MoldovaFoto: Aurel Obreja / AP / Profimedia

Întrebat, joi, la Antena 3, ce va face România dacă se va confrunta cu situaţii de întrerupere a energiei electrice, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina şi în Republica Moldova, Raed Arafat a spus că „probabilitatea pentru România este una foarte mică”, însă pot exista pene de curent fără legătură cu războiul, în condiții de viscol, cum s-a mai întâmplat în anii trecuți în vestul și în sudul țării.

„Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil“

  • „Să intre o ţară întreagă cum e România într-un black-out deodată este ceva foarte puţin probabil.
  • Mai degrabă, dacă o să avem probleme, vor fi din cauza furtunilor de zăpadă şi a viscolului, nu din cauza războiului, care a generat problemele acum în Moldova şi în Ucraina”, a declarat Raed Arafat, conform News.ro.

„Este obligatoriu ca toate infrastructurile critice esenţiale să aibă generatoare”

Șeful DSU a spus că toate infrastructurile critice esenţiale, cum ar fi spitalele, trebuie să aibă generatoare care să intre în funcțiune imediat ce se întrerupe alimentarea cu energie electrică.

Potrivit acestuia, „este obligatoriu” ca aceste echipamente să fie verificate, testate, funcţionale, astfel încât să poată intra imediat în funcțiune într-o astfel de situație.

  • „La nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile (...).
  • Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a afirmat şeful DSU.

„Orice benzinărie ar trebui să aibă un generator”

Raed Arafat a mai spus că orice benzinărie trebuie să aibă un generator și că a discutat inclusiv cu ministerele de resort că va trebui, într-o formă sau alta, să fie obligatoriu chiar la autorizare ca o benzinărie să aiba o sursă de energie de rezervă pentru că la benzinărie alimentezi şi maşinile de pompieri, şi ambulanţele, şi maşinile de poliţie, şi maşinile personale. „Şi atunci, nu e normal ca o benzinărie să rămână fară curent şi să spună nu pot să alimentez nicio maşină”.

Cum ar putea rezista cetăţenii la o pană de curent majoră, de trei zile?

Șeful DSU spune că „soluţii magice nu sunt”:

  • „Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare.
  • Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă.
  • Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casă, de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte, un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. (...)
  • Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic.
  • Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”.

Pentru a doua oară în puțin peste o săptămână, Republica Moldova a trecut printr-un nou blackout. Miercuri, țara s-a confruntat cu pene masive de curent, atât în Chișinău, cât și mai multe raioane, din cauza unui nou val de bombardamente rusești asupra infrastructurii critice a Ucrainei.