Șeful Biroului Vamal Iași, Dănuț Bolohan, doi vameși și un om de afaceri au fost reținuți de DNA. Conform procurorilor, șeful vămii și subordonați ai săi ar fi primit mită pentru a favoriza o serie de firme ce importă produse textile din Turcia, astfel încât acestea să declare la frontieră valori mai mici pentru a plăti taxe mai mici, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent.

DNAFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

DNA a anunțat, joi, că au fost reținuți Dănuț Bolohan, șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, Simona Andreica, funcționar vamal, pentru complicitate la luare de mită, Cristian Timofte, funcționar vamal, pentru dare de mită, și administratorul unei firme, tot pentru dare de mită. De asemenea, un alt vameș a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru dare de mită. Cele trei persoane reținute urmează să fie duse la Tribunalul Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Prejudiciu de peste 11,6 milioane de euro

Acuzațiile procurorilor:

  • În perioada ianuarie 2022 – prezent, funcționari ai Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, ar fi favorizat o serie de firme care importă produse textile din Turcia.
  • Prin intermediul acestor societăți ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele firmelor respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
  • Prin modul de acțiune, functionarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii firmelor să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor).
  • Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).
  • Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.
  • „Taxa” care ar fi fost cerută pentru fiecare camion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de dolari.
  • Dănuț Bolohan, beneficiind și de ajutorul Simonei Andreica, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut, suma totală de 24.500 de dolari.
  • În aceeași calitate, Bolohan ar fi pretins și primit de la doi subalterni, Cristian Timofte și Cristinel-Leonard Tîrnovanu, bani și produse pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ale firmelor vizate în acest dosar.

Procurorii estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei provocat bugetului de stat prin neplata corespunzătoare a taxelor vamale și spun că în acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane.