Vremea va fi în general mai caldă în minivacanţa de 1 Decembrie, cu temperaturi care vor ajunge la 13-14 grade în partea de sud-est a ţării şi la 11-12 grade în Capitală, conform meteorologilor. Reamintim că bugetarii vor avea 5 zile libere, începând de miercuri, 30 noiembrie, și până în 5 decembrie, după ce Guvernul a decis să fie liberă și ziua de vineri, 2 decembrie, fiindcă pică între zilele de sărbători legale și weekend.

Peisaj de decembrieFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, citată de Agerpres, informaţiile de la acest moment arată că debutul de lună decembrie aduce o vreme uşor mai caldă, nefiind excluse însă şi precipitaţii la nivel local.

"(...) Sper să putem să ne bucurăm de această minivacanţă, indiferent dacă plouă sau la munte ninge. Până la urmă, vremea ţine cu noi, în sensul că trebuie să luăm şi partea bună a lucrurilor, că a plouat în această perioadă. Vorbeam de un an agricol anterior excesiv de secetos. Încă avem zone în ţară, în partea de sud-est a ţării, unde seceta pedologică este una extremă", a afirmat Mateescu.

Conform specialistei ANM, până la acest moment, anul 2022 se clasează în topul celor mai călduroşi cinci ani din istoria măsurătorilor meteorologice din România, cu o temperatură medie de 11,4 grade Celsius.

Minivacanță de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022

Bugetarii vor avea 5 zile libere, începând de miercuri, 30 noiembrie, și până în 5 decembrie, după ce Guvernul a decis să fie liberă și ziua de vineri, 2 decembrie, fiindcă pică între zilele de sărbători legale și weekend.

Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legala și zi nelucrătoare, conform Codului Muncii. La fel, și 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

În acest an cele două zile pică miercuri și joi, ​​astfel că Guvernul a decis, încă din ianuarie, să fie declarată zi liberă și ziua de 2 decembrie 2022 "întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal".

Românii au, în acest an, 15 zile libere legale, conform Codului Muncii, dar nouă au picat în timpul săptămânii, faţă de şapte în 2021 şi 11 în 2020.

Ce zile libere legale au rămas în 2022

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) - joi;
  • 2 decembrie - vineri;
  • 26 decembrie (a doua zi de Crăciun) - luni.