​Sute de muncitori au protestat miercuri la cea mai mare uzină Foxconn din China, clipurile video arătând ciocniri cu forțele de ordine. Uzina din Zhengzhou are 200.000 de oameni și este cea mai mare unitate care produce iPhone-uri. Oamenii sunt foarte nemulțumiți de faptul că le-au fost schimbate contractele și fiindcă nu și-au primit salariile sau bonusurile la timp. În plus, uzina a fost săptămâni întregi izolată de restul lumii, din cauza Covid, angajații fiind ținuți acolo.

Logo FoxconnFoto: Kenneth Paul, Dreamstime.com

Uzina se află la Zhengzhou, în provincia Henan din centrul Chinei și se estimează că acolo lucrează 200.000 de oameni. Protestele sunt foarte rare în China, țară unde prezența polițienească este puternică, iar cenzura este omniprezentă. Cei care protestează riscă mulți ani de muncă silnică.

Foxconn, cel mai mare producător mondial de electronice, anunța recent că a mai recrutat 100.000 de muncitori. Restricțiile impuse de China, prin politica sa „zero Covid” au afectat grav producția la Foxconn. Era nevoie de muncitori, fiindcă mii de oameni au fugit de la uzină în ultimele două luni, după ce uriașa unitate a fost cu totul izolată de restul lumii, pentru ca numărul de cazuri Covid să nu mai crească.

Unii muncitori s-au plâns că nu au primit bonusurile promise, alții că mâncarea este sub orice critică, iar alții au spus că le-au fost modificate contractele în defavoarea lor.

Imaginile postate pe internet arată o mulţime de lucrători care defilează în lumina zilei pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un şir de persoane îmbrăcate în combinezoane albe de protecţie integrală şi membri ai forţelor de ordine.

Un extras dintr-o filmare difuzată în direct în cursul nopţii arată câteva zeci de muncitori care strigă „Să ne apărăm drepturile!" în faţa unui dispozitiv de poliţie şi o maşină de poliţie cu girofarul aprins. „Daţi-ne salariile!", scandau alţii.

Surse: BBC, Agerpres

Sursa foto: Dreamstime.com