Fostul director al Penitenciarului Baia Mare a fost reținut de procurorii DNA alături de o femeie, psiholog al închisorii. Conform procurorilor, fostul șef de penitenciar este acuzat că ar fi cerut favoruri sexuale unei polițiste din subordine, pe care ar fi agresat-o, hărțuit-o sexual și amenințat.

DNAFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

DNA a anunțat că fostul director al Penitanciarului Baia Mare Horia Ștefan Chiș a fost reținut pentru infracțiunile de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj, toate în formă continuată. De asemenea, a fost reținută Angeka Carmen Kozma, ofițer de poliție și psiholog al închisorii, pentru șantaj în formă continuată.

Ce spun procurorii:

  • În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș ar fi cerut în repetate rânduri unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei.
  • Pe fondul refuzului femeii de a avea o relație extraprofesională cu Chiș, în 19 mai 2022 acesta ar fi agresat-o, victima având nevoie de 6-7 zile de îngrijiri medicale.
  • Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului.
  • Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială, Chiș ar fi constrâns-o pe victimă să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât ea, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de Angela Carmen Kozma, psiholog în cadrul penitenciarului.
  • Mai mult, în 7 iunie 2022, Chiș ar fi amenințat-o pe victimă cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare pentru distrugerea credibilității acesteia.

Cei doi sunt duși la Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Horia Chiș - care a condus penitenciarul din Baia Mare timp de 14 ani - a fost revocat din funcție în luna august, după ce jurnaliștii de la Recorder au publicat o înregistrare audio în care se aude cum directorul o amenință și intimidează pe polițistă.