Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, urmează să viziteze, până la finalul săptămânii, pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de cererea de aderare a României la Schengen, a comunicat Guvernul, potrivit Agerpres.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Astfel, până la sfârșitul săptămânii este așteptată o echipă mixtă de experți , formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene, în calitate de coordonatori, şi ai unor state membre, ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare.

  • "Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johansson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen. Astfel, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea moţiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen", se arată în comunicarea Guvernului.

Noua vizită, precizează sursa citată, are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie, având scopul de a contribui la consolidarea argumentaţiei privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene şi de raportul vizitei voluntare din octombrie, devenit public miercuri, 16 noiembrie.

Comisia Europeană solicită Consiliului "să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen".

Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a declarat că statele membre trebuie să ia "decizia istorică și în interesul tuturor" de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen

Hotărârea privind aderarea României la Schengen ar urma să fie luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în 8 decembrie,

În 10 noiembrie, Parlamentul European a emis un aviz favorabil cu privire la Proiectul de decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Croația. La 18 octombrie 2022, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a invitat Consiliul să permită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Reamintim că România se confruntă cu opoziția Olandei și, mai nou, și cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen.