Bărbatul care a răpit şi violat două fete de 10 şi 12 ani din județul Brașov a susținut în fața anchetatorilor că a comis aceste fapte "oarecum cu acordul" victimelor, spune prim-procurorul Parchetului Tribunalului Braşov, Claudiu Sandu. Agresorul, născut în judeţul Constanţa, avea ultimul domiciliu cunoscut în Valea Călugărească din judeţul Prahova şi se stabilise de puţină vreme în comuna Vama Buzăului, unde lucra în construcţii.

Poliția RomânăFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Conform sursei citate, agresorul pava trotuarele din comuna Vama Buzăului, prilej cu care i-a cunoscut pe mama copilelor şi concubinul acesteia.

  • "Nu există niciun indiciu, până în acest moment, că părinţii ar fi avut vreo intenţie de exploatare a copilelor. (...) Sunt oameni cu o educaţie precară, care au avut încredere într-o persoană cu care s-au împrietenit şi care s-a dovedit a fi un pedofil", a spus procurorul, care a menţionat că, în opinia sa, ar trebui investit mai mult în educaţia părinţilor pentru a se evita astfel de situaţii.

Agresorul a susținut că a comis faptele "oarecum cu acordul" victimelor

Prim-procurorul Claudiu Sandu a menţionat că, deşi şi-a recunoscut faptele în faţa anchetatorilor, bărbatul a încercat să acrediteze ideea că victimele "şi-ar fi dat, oarecum, acordul". Cu toate acestea, agresorul ar fi admis inclusiv faptul că le-a lovit pe fete în zona feţei, fapt declarat de acestea.

  • "În faţa procurorului şi a organelor de poliţie a adoptat o atitudine de recunoaştere, dar mistificând oarecum realitatea, încercând să acrediteze că a comis aceste fapte oarecum cu acordul victimelor, acestea având 10 şi 12 ani şi neavând - dovedită cu certificat medico-legal - nicio activitate sexuală anterioară acestui episod", a subliniat procurorul, citat de Agerpres.

Înainte de a fi capturat de către poliţie, agresorul celor două copile a fost identificat de sătenii din Valea Călugărească, care au încercat să-l prindă, însă a reuşit să scape de aceştia, plecând cu maşina. În deplasarea lui haotică, a lovit un obstacol şi a făcut pană.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost reţinut de poliţişti sâmbătă şi, ulterior, arestat prin decizie a Tribunalului Braşov, fiind cercetat pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi coruperea sexuală a minorilor.

Conform Poliției Județene Braşov, "prin constrângere fizică şi ameninţări, bărbatul le-ar fi forţat, pe rând, pe cele două fetițe să întreţină mai multe raporturi şi acte sexuale", în timp ce se aflau într-o parcare de pe DN10, între localitatea Întorsura Buzăului şi municipiul Buzău, dar şi în localitatea Valea Nicovani din judeţul Prahova.

Condamnat tot pentru violarea unei minore și eliberat prin recurs compensatoriu

Conform Parchetului Tribunalului Braşov, agresorul a fost eliberat în luna noiembrie 2020, dintr-o condamnare de 10 ani pentru un viol asupra unei minore, beneficiind de legea recursului compensatoriu şi câştigând 522 de zile.

Pe numele celor două fete a fost emisă la nivel naţional, în cursul zilei de sâmbătă, alerta "răpire minori", după ce bărbatul, care s-a prezentat ca fiind prieten al concubinului mamei acestora, le-a luat vineri seara să le ducă la un "grătar", unde a pretins că ar fi fost prezenţi şi alţi copii. Minorele au fost găsite sâmbătă de poliţişti în județul Prahova. Cele două fete au fost preluate de un reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, fiind instituţionalizate şi internate în regim de urgenţă.

În 2012, Constantin Zapan a fost arestat şi, ulterior trimis în judecată sub acuzaţia că a violat-o pe un câmp pe fiica minoră a concubinei lui. (Foto: Dreamstime.com)