Anchetatorii fac peste 80 de percheziții luni, în șase județe, la membrii unei grupări de trafic de țigări din Ucraina. De la începutul războiului, aceasta și-ar fi extins activitatea și ar fi ajutat mai mulți ucraineni să intre în România deși nu aveau voie să iasă, din cauza legii marțiale.

DIICOTFoto: Agerpres

Conform DIICOT, procurorii și polițiștii pun în aplicare 83 de mandate de percheziţie la domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi la sediile și punctele de lucru ale unor firme din judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-un dosar vizând infracțiunile de grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de țigarete peste limita legală, trafic de migranți, corupţie, deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Procurorii spun că, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români au constituit un grup infracțional pentru traficarea de țigări, contrabanda având loc cu precădere în județele Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți. În urma cercetărilor au fost constatate și alte infracțiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiunile de dare și luare de mită.

De asemenea, în acest dosar a fost începută urmărirea penală pentru trafic de migranți, faptă comisă în contextul declanșării războiului din Ucraina. În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii săi, unii dintre aceștia au încercat să treacă fraudulos frontiera de stat cu România, mai spun procurorii.