Un protest a avut loc sâmbătă în centrul Capitalei, în Piața Universității, față de regimul Iranian și față de arestarea unui cunoscut rapper iranian de către forțele regimului de la Teheran.

Protest iranian în BucureștiFoto: Ella Moroiu

„Nu teocrație, viva democrație”, „Talibanul mondial, E regimul din Iran”, „Poporul Român, ajutor, ajutor” sau „Regimul Islamic, nu vrem, nu vrem” era scris pe mai multe foi afișate la protest.

Cei câteva zeci de oameni care au protestat au cerut eliberarea rapperului Toomaj Salehi, arestat recent în timpul protestelor care au cuprins țara.

Foto: Ella Moroiu

Cine este Toomaj Salehi

Toomaj Salehi, un cântăreț iranian de rap este cunoscut pentru cuvintele sale împotriva Republicii Islamice, potrivit IRNA.

Toomaj a fost acuzat de „activități împotriva guvernului, cooperare cu guverne ostile și crearea de grupuri ilegale cu intenția de a crea insecuritate în țară”, a spus agenția, citând tribunalul districtual Esfahan.

El a fost arestat în provincia Chaharmahal și Bakhtiar, la vest de Esfahan, în sud-vestul Iranului, potrivit Fars News.

IRNA a lansat o fotografie cu Toomaj legat la ochi pe bancheta din spate a unei mașini.

Toomaj a devenit cunoscut ca o voce proeminentă a protestului, postând pe Twitter apeluri la demonstrații și postând fotografii de protest din întreaga țară.

Protestele din Iran au fost declanșate pentru prima dată de moartea lui Mahsa Amini, o femeie kurd-iraniană de 22 de ani, care a murit la jumătatea lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția moralei. De atunci, opoziția Iranului a fost unită în multe critici la adresa regimului.