”Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen”, a spus președintele Klaus Iohannis, care a avut vineri o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée, în marja participării la Forumul pentru Pace de la Paris.

Klaus Iohannis si Emmanuel Macron Foto: Administratia Prezidentiala

Președintele Klaus Iohannis a prezentat stadiul demersurilor României, precum și „așteptările legitime ale țării noastre” privind aderarea la Spațiul Schengen.

„Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu Președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée. Franța este un susținător al aderării țării noastre la Spațiul Schengen, iar în discuția noastră i-am mulțumit Președintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă și rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii Europene în ansamblul său”, a scris președintele României pe pagina sa de Facebook.

El a făcut referire şi la prezenţa militară franceză în ţara noastră şi la parteneriatul strategic din România şi Franţa.

„În ceea ce privește situația de securitate, Franța este și aici alături de noi, prezența militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluția situației de securitate din Ucraina și demararea procesului de reconstrucție a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu Președintele Macron”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale, cei doi lideri au abordat, totodată, situația de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acesteia în plan european și global, cu accent pe energie și securitate alimentară.

„ Președintele României a prezentat măsurile și acțiunile țării noastre, exprimând aprecierea față de disponibilitatea Franței de a contribui la dezvoltarea infrastructurii necesare pe căile feroviare și fluviale românești”, arată comunicatul.

Citește și: