Anchetatorii din Republica Moldova au făcut vineri percheziții într-un dosar vizând „pregătirea dezordinilor în masă”, la persoane care ar finanța protestele anti-guvernamentale de la Chișinău, scrie Ziarul de Gardă.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Inspectoratul General al Poliției și Procuratura au anunțat percheziții la opt persoane din Bălți, Chișinău, Drochia și Ungheni, de unde au ridicat 380.000 lei și alte probe, într-un dosar privind „pregătire a dezordinilor în masă”.

  • „Oamenii legii au temei să bănuiască că banii ridicați au fost acumulați din activități ilicite.
  • Aceștia ar fi urmat să fie folosiți pentru recrutarea, organizarea, transportarea și remunerarea persoanelor instigate spre implementarea acțiunilor de dezordine în masă.
  • Suplimentar, printre cele ridicate la percheziții sunt și înscrisuri de ciornă cu liste de persoane care conțin contacte telefonice, inclusiv anumite sume indicate, care se prezumă a fi sume bănești achitate în scopul înfăptuirii infracțiunii cercetate.
  • Mai mult, au fost ridicate înscrisuri care relevă crearea unor pseudo autorități menite să uzurpeze puterea de stat, probe care urmează să fie analizate și apreciate corespunzător”, a transmis Procuratura Generală de la Chișinău.

Cele opt persoane vizate sunt suspectate că ar fi transportat din diferite regiuni ale țării în Chișinău mai mulți oameni, în special tineri cu o constituție atletică sau condamnați anterior, pe care i-ar fi instigat să comită noi infracțiuni și ilegalități: „În principal, aceștia ar fi fost cooptați în vederea opunerii rezistenței violente față de oamenii legii care asigură ordinea publică la manifestațiile preconizate în perioada imediat următoare”.

  • „Mai mult, printre bănuiți se regăsesc și persoane care aveau și rolul de identificare a angajaților din poliție care asigurau ordinea publică la proteste, ca să-i intimideze și discrediteze.
  • În ceea ce privește alte roluri în cadrul grupului criminal organizat, acestea țineau de racolarea persoanelor care să participe la destabilizări”, mai spun procurorii.

Mii de simpatizanţi ai partidului ŞOR au ieşit în stradă în ultimele luni, manifestând împotriva Guvernului preşedintei Maia Sandu. Autorităţile de la Chișinău au denunțat tentative de destabilizare a țării și au făcut o serie de rețineri în rândul demonstranților.

Procuratura anticorupție din R. Moldova a anunțat recent că a reținut 24 de persoane în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Șor și că a ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei moldovenești, bani pe care i-ar cheltui săptămânal formațiunea, mai ales pentru organizarea protestelor din centrul Chișinăului și care ar fi fost transmiși de către „un grup criminal organizat”.

Banii erau puși în sacoșe negre cu emblema Hugo Hoss.

Partidul lui Ilan Șor, fugit din Republica Moldova în Israel, a organizat mai multe proteste contra guvernării proeuropene de la Chișinău.

Documente consultate de The Washington Post arată că FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova.

Citește și:

Serviciul de securitate al Rusiei a pompat milioane de dolari pentru a da jos guvernul pro-occidental al Republicii Moldova