Judecătorii Curții de Apel Brașov au decis să oprească vânătoarea de cocoși de munte, după ce Ministerul Mediului dăduse undă verde pentru a fi vânate 239 de exemplare, redeschizând vânătoarea pentru cocoșul de munte după 11 ani de interdicție, scrie BizBrașov.

Cocoș de munteFoto: Silviu Matei / Dreamstime.com

Curtea de Apel Brașov a decis joi suspendarea ordinului ministrului Mediului, Tanczos Barna, prin care era permisă vânarea a 239 de cocoși de munte, solicitarea fiind depusă de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

"Dispune suspendarea executării dispoziţiilor şi a anexei Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr. 2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoş de munte ( Tetrao urogallus), pentru perioada septembrie-30 noiembrie 2022 (...) până la pronunţarea instanţei de fond", a decis instanța, conform bizbrasov.ro.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată, dar este executorie.

Prin ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial în 3 octombrie a fost permisă vânarea, până la sfârșitul lunii noiembrie, a 239 de cocoși de munte, cei mai mulți dintre ei (38) în județul Harghita, pe care ministrul Tanczos Barna îl reprezintă și ca senator în Parlament.

Ordinul a generat revoltă printre activiștii de mediu, în condițiile în care cocoșul de munte este o specie rară, 2011 fiind ultimul an în care se alocaseră cote de vânat pentru cocoșul de munte.

“Subiectul vânătoare la cocoșul de munte era unul tranșat și închis definitiv acum foarte mulți ani. Dar iată că o victorie nu este definitivă niciodată, atâta timp cât la putere se rotesc politicieni odihniți și deconectați cu nesimțire față de munca predecesorilor”, susținea asociația Agent Green într-un comunicat de presă. (Foto: Dreamstime.com)