Republica Moldova va primi 250 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru a face față crizei energetice grave, a anunțat joi șefa CE, Ursula von der Leyen, aflată la Chișinău. În conferința de presă comună, Maia Sandu a mulțumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică: "Datorită României avem astăzi curent electric în case".

Maia Sandu si Ursula von der LeyenFoto: Facebook Maia Sandu
  • ”Acum, Republica Moldova trece printr-o criză energetică profundă, iar noi vom face tot posibilul ca să-i faceți față.
  • (...) Am pregătit un pachet suplimentar de susținere energetică pentru R. Moldova, în valoare de 200 milioane de euro, dintre care 100 milioane vor fi acordate ca granturi, iar 100 de milioane ca împrumut. Banii vor putea fi accesați de la data de 1 ianuarie 2023. De asemenea, vom oferi 50 de milioane de euro în calitate de suport bugetar pentru a acorda susținere persoanelor vulnerabile” a spus von der Leyen în conferința de presă comună cu Maia Sandu, scrie deschide.md.

Conform acesteia, UE a acordat doar în ultimul an Republicii Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 840 milioane de euro, iar blocul comunitar va continua să susțină Chișinăul.

Maia Sandu: "Mulţumim României datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

Maia Sandu a spus că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani și a mulţumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică.

  • ”Ne confruntăm cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 30 de ani.
  • Resursele energetice sunt folosite ca armă împotriva democrației. (...)
  • Mulțumim țărilor membre care ne-au ajutat și în special României, datorită căreia avem energie electrică. Suntem hotărâți să avansăm pe calea integrării europene. Țin să vă mulțumesc pentru susținerea oferită în obținerea statutului de țară candidată. Suntem ferm angajați în procesul de reforme, inclusiv să implementăm recomandările Comisiei. De noi depinde cât de repede vor porni negocierile de aderare”, a spus Maia Sandu.

Șefa Comisiei Europene, întâmpinată cu proteste pe Aeroportul Chișinău: "Ursula, cum te încălzești?"

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost întâmpinată miercuri seară pe Aeroportul Chișinău de mai mulți protestatari cu pancarte precum „Ursula, cum te încălzești?”.