​Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a răspuns joi criticilor aduse de Marcel Ciolacu, el spunând că îl roagă pe liderul PSD să-i dea telefon ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, pentru a rezolva datoria restantă pentru Termoenergetica. Cu o zi în urmă, Marcel Ciolacu l-a trimis pe primarul Capitalei "să-l împrumute doamna Clotilde” cu banii necesari ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica.

Nicuşor DanFoto: Agerpres
  • ”Concursul de metafore o să fie peste un an şi jumătate, în campania electorală.
  • Eu îl rog pe domnul Ciolacu să dea telefon la domnul Câciu, ministrul de Finanţe, astfel încât să rezolvăm problema cu datoria restantă pentru Termoenergetica.
  • De rezolvarea situaţiei financiare a Termoenergeticii, de ieşirea Elcen din insolvenţă depind toate investiţiile viitoare pe care trebuie să le facem în distribuţie transport de agent termic”, a declarat joi Nicuşor Dan.

Întrebat când va intra Elcen în insolvenţă, dacă nu vor intra banii de la guvern, Nicuşor Dan a spus că nu vrea să vorbească despre acest scenariu: ”Eu cred că până la urmă suntem oameni responsabili (...) Noi, Bucureştiul avem atâtea apartamente în sistem centralizat câte au toate celelalte localităţi, împreună, iar pentru ele s-au dat 800 de milioane, pentru noi s-au dat 15 sau 20 de milioane”.

Marcel Ciolacu, după ce Nicușor Dan a cerut bani de la guvern: ”Să-l împrumute doamna Clotilde”

După ce Nicușor Dan a făcut apel la guvern să aloce banii necesari ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica, liderul PSD i-a răspuns ironic, urându-i "succes în continuare".

”Nu am fost întrebat de către domnul prim-ministru această speță. Dar, eu știu că domnul primar general al Capitalei a rezolvat toate problemele. Eu îi urez succes în continuare. Îmi pare rău pentru bucureșteni că a picat o asemenea năpastă pe capul lor, să aibă pe Nicușor Dan primar general al Capitalei”, a declarat miercuri Marcel Ciolacu.

Întrebat despre faptul că și Gabriela Firea, când era primar, a făcut apel la guvern pentru bani pentru termoficare, Ciolacu a spus: ”Același răspuns. Nu știu excedentul Primăriei Generale, știu la sectorul 1, am fost mai atent, e un excedent extraordinar. Să-l împrumute pe domnul Nicușor Dan, doamna Clotilde”.

Termoenergetica, la un pas de executare silită

HotNews.ro a scris săptămâna trecută că ELCEN a obținut în instanță trei titluri executorii impotriva Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și căldură din București, pentru datorii de 535 milioane lei.

Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvență a companiei Primăriei Capitalei. Termoenergetica are în total datorii de aproape 800 milioane lei la ELCEN.

Surse din ELCEN, contactate de HotNews.ro, au declarat că se va încerca o eșalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, dar situația financiară a Primăriei Capitalei nu este deloc roz. Mai exact, subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul majorării de acum câteva zile cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali, compania atrage atenția că executarea silită și intrarea în insolvență ar avea drept consecință probleme cu alimentarea cu energie termică a Bucureștiului în plină iarnă. Termoenergetica cere, totodată, intervenție la nivel guvernamental.

  • „Dorim să atragem atenția cu privire la situaţia extrem de critică în care Compania Termoenergetica se află, existând riscul ca în perioada următoare faţă de companie să fie demarate proceduri de executare silită şi pe cale de consecinţă să intre în stare de insolvență, punând în pericol funcționarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului București în plin sezon rece.
  • Dorim să atragem atenţia asupra necesităţii de a se interveni la nivel guvernamental în contextul în care PMB nu dispune de resursele financiare pentru a sustine functionarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică a Bucurestiului pentru sezonul de iarnă 2022 - 2023, pentru a evita consecintele negative a imposibilităţii de a asigura agentul termic pe durata acestei ierni”, se arată într-o scrisoare transmisă de Termoenergetica către Primăria Capitalei și consilierii generali, scrisoare obținută de HotNews.ro.

Mai exact, ELCEN a făcut demersuri în instanță pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie - mai 2022, și a obținut ordonanţe de plată care reprezintă titluri executorii.

Reprezentanții Termoenergetica spun că au acumulat datoriile de circa 800 milioane lei către ELCEN din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenția care să acopere și diferența dintre prețul aprobat de ANRE și cel plătit de populație și pierderile de pe rețea, adică apa caldă scursă în pământ.

În scrisoarea transmisă de Termoenergetica municipalității se arată că aceste datorii se compun din:

  • circa 140 milioane lei restanța la subvenție pentru lunile aprilie-septembrie 2022;
  • capitalul social subscris și nevărsat de 36 milioane lei;
  • pierderile pe rețea în perioada 2020-2022 - 553 milioane lei (pentru anul 2020 - 128 milioane lei, 2021 - 240 milioane lei, iar restul este estimatul pe 2022). Bilanțurile energetice pe anii 2020 și 2021 sunt aprobate, deci pierderile sunt recunoascute, dar lipsește o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi.

În plus, reprezentanții Termoenergetica spun că subvenția de circa 1 miliard de lei, aprobată pentru 2022, nu este suficientă, necesarul fiind de circa 1,47 miliarde lei, iar după scumpirile la gigacalorie aprobate recent de ANRE, cu circa 27%, necesarul ar fi de circa 1,9 miliarde lei, ca prețul la populație să nu fie majorat.

  • „În cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, din data de 07.03.2022, a fost aprobat Bugetul PMB pentru anul 2022, unde la capitolul Energie termică, Subventii pentru acoperirea diferenţei de preț și tarif este prevăzută suma de 987.882,00 mii lei, sub nivelul bugetat în anul 2021 și mult sub necesarul anului 2022 având în vedere noile tarife practicate de companie și majorarea preţurilor la energia termică produsă de operatorii aflați în aria de reglementare a ANRE, respectiv suma de 1.470.000 mii lei, inclusiv cota TVA. (...)
  • Totodată atragem atenția asupra faptului că situația financiară a societătii urmează a se agrava în perioada următoare în contextul în care începând cu data de 01.11.2022 ANRE prin Dispozitiile nr. 1899, 1917 şi 1924 din 21.10.2022 a modificat preturile de cumpărare energie termică de la furnizorii: ELCEN, Cet Griviţa SRL şi Vest Energo SA şi vor genera o creştere semnificativă a preţului total de livrare al energiei termice.
  • Consecinta directă a deciziilor ANRE de majorare a tarifelor de cumpărare a energiei termice de la producător îl reprezintă creşterea componentei de compensaţie pe care PMB ar trebui să o susţină din bugetul acestei instituţii în contextul în care nici nivelul actual al subvenției nu este unul pe care PMB să-l poată asigura. Impactul majorărilor tarifului ca urmare al deciziilor ANRE este unul major în bugetul PMB până la concurenţa sumei de 1.920.000 mii lei, PMB neavând capacitatea de a susţine financiar acest nivel al compensaţiei pentru diferente de pret”, se mai arată în scrisoare.

Conform previziunilor financiare ale Termoenergetica, deficitul de cashflow, estimat la sfârsitul lunii decembrie 2022, se ridică la suma totală de 1.096.000 mii lei.

Primarul general, Nicușor Dan, a cerut încă de la începutul anului un ajutor de 1 miliard de lei de la Guvern, pentru termie, dar până acum nu a primit nimic. Primăria nu a obținut nici majorarea plafonului de îndatorare, ca să se poată împrumuta din piață pentru a rezolva problema.