Premierul Nicolae Ciucă se va deplasa joi, 10 noiembrie, la Vicovul de Sus, județul Suceava, unde va participa la deschiderea noului punct de trecere a frontierei către Ucraina împreună cu premierul ucrainean Denys Shmyhal, a anunțat Guvernul.

Refugiati ucraineni la frontiera cu RomaniaFoto: AGERPRES

La începutul ședinței de Guvern, premierul Ciucă a spus că executivul va adopta astăzi o Hotărâre de Guvern prin care se asigură deschiderea acestui nou punct de trecere a frontierei între România și Ucraina.

  • „Vom avea o întâlnire cu premierul Ucrainei și întreaga activitate va consta atât în inaugurarea punctului de trecere a frontierei, cât și o întâlnire bilaterală în care vom discuta aspecte legate situația de securitate, precum și măsurile de sprijin pe care țara noastră le ia în sprijinul Guvernului ucrainean.”, a spus premierul Ciucă.

În nota de fundamentare a proiectului de HG se arată că în contextul conflictului armat din Ucraina, la frontierele comune ale României cu Ucraina, se înregistrează un flux masiv de trafic de mărfuri și călători care generează blocaje pe sensul de intrare în România.

Prin prezentul proiect de act normativ se doreşte deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal de frontieră Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina) pentru traficul internaţional de persoane, în regim de trafic pietonal şi rutier (inclusiv autobuze), inclusiv cu marfă, cu program de funcţionare permanent.