​Politologul româno-israelian Michael Shafir, considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa centrală și de Est, a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani.

Michael ShafirFoto: Facebook Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel

Anunțul a fost făcut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel:

  • "În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi!
  • Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa.
  • Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului "Elie Wiesel", deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat.
  • A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin "Raportul Final" în anul 2005".

Politologul româno-israelian Michael Shafir a fost considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust în Europa centrală și de Est. S-a născut în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, întorcându-se în România în 2005.

Shafir a fost directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv. De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Liberă, Munchen, preluând apoi direcţia secţiei române a Departamentului de analiză şi cercetare al aceluiaşi post de radio. Întors în România, Michael Shafir a fost profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.