Organizația Mondială a Sănătății susține că poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică.

AerCurat pentru BucureștiFoto: Ecopolis

În cazul României, poluarea aerului este responsabilă pentru peste 29.000 de morți premature în fiecare an, arată cel mai recent raport publicat de Agenția Europeană a Mediului, din 2020. Iar situația este cea mai îngrijorătoare în capitală: un bucureștean pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauză că limitele de poluare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății nu sunt respectate.

Tot România înregistrează cel mai mare cost social asociat poluării din Europa, cu 30% peste media europeană. Bucureștiul este orașul european cel mai afectat de costurile sociale cauzate de poluarea aerului, după Londra, respectiv 3.004 euro/an/cap de locuitor, arată studiul "Impactul poluării aerului asupra costurilor pentru sănătate", publicat de Alianța Europeană de Sănătate Publică (EPHA).

În acest context, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro a lansat o campanie de informare și conștientizare cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane, care analizează efectele poluanților atmosferici asupra afecțiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice și dermatologice.

În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, care sunt prezentate pe platforma https://curat.aerlive.ro. Cinci medici specialiști și-au oferit sprijinul și au oferit explicații pentru patologiile influențate de poluarea aerului. Pentru a înțelege cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism și reușesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii și creierul, în cadrul campaniei a fost realizată o animație video. Ajunse în sistemul sanguin, aceste particule sabotează întregul organism, inflamează și contractează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială, până la punctul în care se poate declanșa un accident vascular cerebral.

În privința Bucureștiului avem probleme sistemice de monitorizare a calității aerului, dar și de depășiri ale limitelor de poluare, limite care vor scădea în contextul revizuirii directivei europene. Bucureștiul are deja o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii europene în privința depășirilor înregistrate pentru PM10 și o nouă procedură declanșată în 2021 pentru depășirile la oxizii de azot, proveniți din traficul auto.

Cu sprijinul unei echipe de medici, Ecopolis a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătății și a analizat datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.

Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății. În București, poluarea aerului este responsabilă pentru:

  • 2.869 de morți au fost cauzate de expunerea pe termen lung la PM2.5
  • 548 de decese sunt cauzate de poluarea cu PM 2.5 pentru persoanele ce au boala ischemică a inimii
  • 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluși sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10

"Oamenii sunt îngrijorați unde să-și ducă copiii la școală, să fie mai deștepți, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă", arată Radu Țincu, Medic Primar Terapie Intensivă -Toxicologie și coordonatorul pentru sănătate al campaniei.

Conștientizarea efectelor poluării asupra sănătății oamenilor este necesară în București, ca un pas înainte pentru înțelegerea nevoii de a implementa soluții pentru un aer mai curat.

"Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului.”, arată Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Articolul a fost realizat cu sprijinul asociației Ecopolis și aerlive.ro în cadrul proiectului Efectele poluării asupra sănătății. Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Proiect co-finanțat de Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București și ING Bank România.

Galerie foto:

AerCurat pentru București