Ministerul român de Externe a reacționat, sâmbătă, respingând "aserțiunile exprimate de președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina". Reamintim că Vladmir Putin a susținut că ideea autorităților poloneze de a „absorbi” teritoriul Ucrainei nu a dispărut, el acuzând Occidentul că „a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste”.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

  • „În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional", a mai transmis sâmbătă Ministerul român de Externe.

Putin a acuzat Polonia: „Ideea de a absorbi Ucraina nu a dispărut”. România, invocată și ea

Președintele Vladimir Putin a susținut vineri că Occidentul „a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste”, potrivit AFP.

Fără să citeze dovezi, Putin a repetat o afirmație potrivit căreia Polonia nu ar fi „renunțat la visul de a prelua părți din Ucraina”.

  • „Cunoaștem ideea de a crea un mare stat «de la mare la mare» într-o anumită parte a lumii politice din Polonia. Au fost multe discuții pe tema aceasta înainte de al Doilea Război Mondial, era o idee fixă, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
  • Acum, vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea trăiește, ideea de a absorbi Ucraina nu a dispărut”, a susținut Vladimir Putin vineri, la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai cultelor religioase din Rusia, conform TASS.

El a mai spus că la Varșovia se vorbește despre recuperarea acelor teritorii din Ucraina care au fost luate de la Polonia în 1939:

  • „Acele teritorii (în vestul Ucrainei) au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații complet diferite.
  • Noi am cedat voluntar teritorii istorice împreună cu populația (care le locuia - n.r.) pentru a fi împreună, oricum, nimeni nu a întrebat poporul, dar (în cazul Poloniei - n.r.) au fost luate cu forța, ca rezultat al războiului. Oamenii din Ucraina ar trebui să se gândească la asta”.

Liderul de la Kremlin a mai susținut că „Rusia poate fi singura garanție reală, adevărată a statalității și suveranității Ucrainei”.