Un cetățean din Letonia considerat cel mai talentat falsificator de documente din Europa și căutat de autoritățile din mai multe state a fost arestat în Spania. În locuința bărbatului, care își crease 25 de identități diferite pe care le folosea pentru operațiuni bancare sau ca să-și închirieze case, anchetatorii au găsit zeci de documente falsificate, între care și o carte de indentitate românească cu identitatea actorului Brad Pitt, scrie El Pais.

Brad PittFoto: Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bărbatul era dat în urmărire de autoritățile din Letonia, după ce în iunie anul trecut reușise să evadeze din arest. S-a stabilit în Costa del Sol, unde a continuat să facă falsuri de „excelentă calitate” - cărți de identitate, permise de conducere, carduri de sănătate, certificate COVID sau chiar certificate de handicap.

Falsuri aproape nedetectabile

După ce a reușit să evadeze din arest, bărbatul a locuit cu mai multe femei, a primit bani și chiar o camionetă cu care a încercat să fure echipamentele cu care realiza falsurile și pe care i le ridicase poliția.

A reușit apoi să ocolească controalele de la frontieră și să ajungă în Spania, unde s-a stabilit în orașul Benalmádena, unde a cumpărat echipamente noi, a închiriat un apartament și și-a improvizat un nou "laborator" unde a continuat să falsifice documente.

Conform anchetatorilor, el a continuat să falsifice în special cărți de identitate și permise de conducere din țări ale Uniunii Europene precum Franța, Letonia, Cehia, Belgia, Portugalia, Lituania, Germania, Olanda sau România, documente pe care le-a vândut infractorilor. Clienții îl contactau pe Telegram sau prin darkweb și plăteau pentru fiecare document sume cuprinse între 500 și 800 de euro, conform El Pais.

  • "Nu am văzut niciodată așa ceva, de o calitate atât de bună. Falsul era aproape nedetectabil", a declarat inspectorul șef Manuel Arias de la Poliția Națională spaniolă, care a reușit să îl prindă pe fugar.

25 de identități

Agenții specializați în verificarea documentelor din Spania, Letonia și Polonia, care au colaborat la așa-numita operațiune Riga, spun că falsurile erau "aproape perfecte".

El însuși își crease 25 de identități diferite pe care le folosea pentru a închiria locuințe, pentru a expedia documentele falsificate sau pentru diferite operațiuni bancare.

Identitățile multiple i-au permis să trăiască vieți paralele, astfel că avea câte o soție în China, Germania și Letonia și cu cel puțin una dintre ele are și copii. În Benalmádena avea o iubită, arestată și ea pentru complicitate.

Brad Pitt, cu domiciliu în Sectorul 2 al Capitalei

În locuința sa, polițiștii spanioli au găsit 10.150 de euro și 86 de documente false, dintre care opt pe numele său.

Au fost găsite inclusiv cărți de identitate din România, Franța sau Letonia, cu numele și fotografia actorului Brad Pitt.

Astfel, cel mai talentat falsificator de documente din Europa i-a făcut lui Brad Pitt buletin românesc - la domiciliu era menționată strada Căuzași din Sectorul 2 al Capitalei.

Bărbatul le-a mărturisit anchetatorilor că face falsuri de 15 ani și că ar fi deprins această tehnică din tutoriale de pe YouTube.