Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice candidaturile la alegerile locale sau parlamentare ale persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție.

Sectie de votFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat al Cotroceniului, șeful statului a semnat vineri „decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali”.

Nici o persoană condamnată pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție nu poate candida la alegerile locale și parlamentare, a decis pe 11 noiembrie Camera Deputaților, care a aprobat două proiecte de lege în calitate de cameră decizională.

Inițial, proiectul prevedea interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare, atât în ceea ce privește administrația locală, cât și Parlamentul.

  • În comisiile Camerei Deputaților proiectul de lege a venit cu un amendament care extinde interdicția de a fi ales în administrația publică către toate persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”.

Legea a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 248 de voturi pentru și un vot contra.