Potrivit VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, ferestrele pentru mansardă ajută la economisirea a peste 39% din necesarul energiei pentru încălzirea caselor în România. Astfel, scăderea temperaturii din termostat cu 2°C poate fi realizată fără a afecta gradul de confort, ajutând la economisirea a 446,5 KWh/ m2 an, mai ales în contextul crizei energetice din prezent.

VELUX Eficiența energetică, instrumentul esențial în economisirea consumului de energieFoto: Velux

Costurile locuințelor au început să fie o provocare pentru mulți cetățeni din Uniunea Europeană, inclusiv pentru români. Astfel că, în prezent, 15% dintre europeni trăiesc în condiții precare, iar 50 de milioane de gospodării sunt afectate de sărăcia energetică, neputând să-și încălzească locuințele în mod corespunzător iarna.

Din datele Eurostat, cea mai mare creștere a inflației se înregistrează în cazul gazelor, media europeană ajungând la 51,4% în luna iunie, ceea ce reprezintă o majorare de 10,7% față de ianuarie 2022, pe fondul războiului din Ucraina.

Carburanții, inclusiv benzina, motorina și alți combustibili au atins o inflație de 45,2% în luna iulie. Prețurile la electricitate au crescut și acestea foarte mult, cu o inflație de 29,7%. Acest lucru este consecința mai multor factori, inclusiv temperaturile ridicate, o iarnă și o primăvară cu un regim pluviometric scăzut ce a dus la secetă, contribuind la scăderea energiei nucleare și hidrolectrice.

Rata inflației în sectorul energetic înregistrează în prezent cea mai mare rată din 1997, de când a fost publicat pentru prima dată Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum, conform raportului Eurostat.

Prețurile la energie continuă să crească în Europa și după cum confirmă datele publicate de Eurostat în luna august, acest proces este departe de a se fi încheiat. În acest context, este foarte important să ne folosim de eficiența energetică pentru a reduce consumul de energie necesar încălzirii încăperilor în timpul sezonului rece. Totodată, obținerea pozitivității energetice ajută la diminuarea pierderii de energie prin ferestre, ceea ce face ca facturile de încălzire să fie mai mici, precum și impactul asupra mediului.

Soluții practice pentru a obține eficiența energetică

Performanța de izolare și eficiența energetică a ferestrelor au un impact semnificativ asupra consumului de energie al clădirilor și asupra mediului interior. Datorită echilibrului energetic superior, ferestrele de mansardă VELUX contribuie la reducerea consumului de energie în locuințe și implicit a facturilor la utilități.

Măsurătorile efectuate de VELUX au arătat, de asemenea, că înlocuirea a două ferestre de mansardă poate reduce energia de încălzire necesară pentru acea încăpere cu până la 11%. Totodată, pierderile de căldură pot fi reduse cu până la 60% per unitate de fereastră. Astfel, ferestrele pentru mansardă cu geam triplu permit reducerea termostatului cu 1-2°C, fără a pierde nivelul de confort din încăpere.

Potrivit reprezentanților VELUX, în timpul iernii, lumina solară contribuie pozitiv la necesarul de încălzire. Utilizarea automatizată a roletelor și rulourilor asigură cea mai bună reducere a pierderilor de căldură acestea putând fi adaptate în funcție de nevoile fiecărui sezon. Mai mult decât atât, roletele exterioare pot îmbunătăți izolarea ferestrelor în timpul iernii, iar această izolație suplimentară poate reduce consumul de energie pentru încălzire.

Vezi în video-ul de aici mai multe detalii practice despre cum poți avea o casă eficientă energetic:

Găsește accesoriile și ferestrele de mansardă potrivite pentru casa ta pe: velux.ro.